Αρχική σελίδα → Προσωπικά Ενδιαφέροντα → Μουσική

Aνέκδοτος Tσιτσάνης για το EAM

Πάνος Γεραμάνης, εφ. Τα Νέα, 24/2/2004

24 τραγούδια και ορχηστρικά

Aνέκδοτα - ακυκλοφόρητα τραγούδια και ντοκουμέντα Tσιτσάνη περιλαμβάνει το CD «Γεια σου ζωή μου όμορφη», σε επιμέλεια Kώστα Xατζηδουλή

Στις επιλογές της Ζωής Τσιτσάνη (εδώ, με τον βάρδο) στο CD είναι το χασάπικο «Τρελή που θέλεις να με στεφανώσεις» (1942) που είχε ερμηνεύσει η Μαρίκα Νίνου και το «Όσο με μαλώνεις» (1962), από την ταινία «Ορφανή σε ξένα χέρια»

«Είναι μία σεμνή, ανθρώπινη και ιστορική έκδοση-περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο του Βασίλη Τσιτσάνη», λέει ο Κώστας Χατζηδουλής (Ρακοσυλλέκτης) για τα CD με ανέκδοτες ηχογραφήσεις και ακυκλοφόρητα τραγούδια του Τσιτσάνη «Γεια σου ζωή μου όμορφη!».

«Τα μισά τραγούδια από το αρχείο του Τσίλα (έτσι αποκαλούσαν τον βάρδο) τα είχε διαλέξει η γυναίκα του Ζωή και τα άλλα μισά εγώ. Δεν υπάρχουν περίεργες προθέσεις σ' αυτή την έκδοση. Τα τραγούδια μπορούν να τα τραγουδήσουν και άνθρωποι που δεν πέρασαν τη ζωή τους ποζάροντας και δεν εκμαιεύουν χειροκροτήματα και ωσαννά»!

Στο ένθετο περιλαμβάνονται στίχοι, παρτιτούρες, χειρόγραφα και μαρτυρίες του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως και κείμενο του Στάθη (Σταυρόπουλου), που έχει φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο και σχόλια του Κώστα Χατζηδουλή.

Το μεγάλο ντοκουμέντο είναι το τραγούδι που είχε γράψει ο Βασίλης Τσιτσάνης στη διάρκεια της κατοχής για το EAM. Ακούγεται για πρώτη φορά ολόκληρο, από την Χορωδία Μοσχάτου. Το πρώτο τετράστιχο «Αιώνες πέρασαν» («Μαρς») είχε πρωτοδημοσιευτεί στα «NEA» τον Ιούλιο του 1977, όταν ο Κώστας Χατζηδουλής, συνεργάτης τότε της εφημερίδας, είχε γράψει σε συνέχειες συγκλονιστικές μαρτυρίες του Τσιτσάνη («Πόλεμος - Κατοχή - Εμφύλιος»).

«Ήταν η πρώτη φορά που ο Βασίλης Τσιτσάνης μιλούσε δημόσια και ανέφερε συνταρακτικές λεπτομέρειες για τις τρεις περιόδους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού αλλά και στη ζωή του. Το απόσπασμα της αφήγησής του Τσιτσάνη για το "Αιώνες πέρασαν" (που δεν αναδημοσιεύτηκε ποτέ από τότε) ήταν αποκαλυπτικό: "Κρυμμένο στην καρδιά μου 35 χρόνια το παίζαμε στη Θεσσαλονίκη (στο ουζερί Τσιτσάνη) με δέκα μαντολίνα. Είναι χορωδιακό τραγούδι, και το τραγουδούσαμε κρυφά στα σπίτια, τα απογεύματα, κάτω από την ελπίδα της λευτεριάς"».

«Αιώνες πέρασαν με νεκρικά σκοτάδια/ φτάνει, σταθείτε, δειλοί/ ο λαός να χαρεί την αυγούλα τη χρυσή/ π' ανατέλει σ' όλους λεύτερη ζωή. / Σκλάβοι, δεσμώτες, αδέλφια, / σκελετωμένα κορμιά/ ζωή καινούργια, τραγούδια, αρά, / δόσατε σεις λευτεριά. / Πέρασαν, έφυγαν οι χρόνοι της Σαπίλας/ στραγκαλιστές του λαού·/ καταφρόνια και σκλαβιά, μαστιγώματα, κελιά/ ξερονήσια του διαβόλου Μεταξά...».

H ιστορία του τραγουδιού που έδωσε και τον τίτλο στο CD, «Γεια σου, ζωή μου όμορφη», έρχεται από το 1939! Ο Τσιτσάνης υπηρετούσε τη θητεία του στη Θεσσαλονίκη και έγραψε το κομμάτι με θέμα μια προσφυγοπούλα, για να το ερμηνεύσει η Ρίτα Αμπατζή, με τίτλο «Προσφυγοπούλα». Το 1982, όμως, ο Τσιτσάνης έγραψε τους στίχους «Γεια σου, ζωή μου όμορφη» (που δεν αναφερόταν στη γυναίκα του Ζωή). Βρήκε στα χαρτιά του τις παρτιτούρες της «Προσφυγοπούλας» που δεν είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο και έντυσε μελωδικά τους καινούργιους του στίχους, τον Μάρτιο του 1982.

INFO

«Γεια σου ζωή μου όμορφη». Ανέκδοτες ηχογραφήσεις - Ακυκλοφόρητα τραγούδια. Διπλό CD από την Heaven. Τιμή 16,80 ευρώ.