Αρχική σελίδα → Προσωπικά Ενδιαφέροντα → Μουσική

Ο στίχος είχε τη δική του ιστορία

Μαίρη Αδαμοπούλου, εφ. Τα Νέα, 8/9/2007

Ηρακλής Ευστρατιάδης, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... EΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, εκδ. Τουμπής, 2007, σελ.. 288, 30 €.

Tι συνέβη στου Παπαλάμπρου την αυλή;

Γιατί τόσος καημός να παντρευτεί ο Χαραλάμπης; Τούτες κι άλλες 98 ιστορίες που κρύβουν γνωστά τραγούδια αποκαλύπτονται στην έκδοση «Μία ιστορία... Ένα τραγούδι...» Χιλιοτραγουδισμένοι και πολυαγαπημένοι στίχοι που έχουν συνοδέψει γλέντια, αγώνες, πανηγυρισμούς και δύσκολες στιγμές, κρύβουν ολόκληρες ιστορίες. Κωμικές, τραγικές, ενδιαφέρουσες και πάνω από όλα αληθινές. Εκατό από αυτές τις άγνωστες στην πλειονότητά τους περιπέτειες που μετατράπηκαν σε στίχο, απέκτησαν μελωδία και άντεξαν στον χρόνο, αναζήτησε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ηρακλής Ευστρατιάδης, τις κατέγραψε και τις παρουσιάζει σε ένα λεύκωμα συνοδευόμενο από αρχειακό φωτογραφικό υλικό και τους στίχους των τραγουδιών με στοιχεία για τις πρώτες εκτελέσεις τους.

Θύμα μιας συμμορίας με 40 κλέφτες έπεσε ο Παπαλάμπρος από το χωριό Ρωμύρι, κοντά στην Πύλο. Αν και φιλοξένησε τους ληστές στο σπιτικό τουστις αρχές του 19ου αιώνα- εκείνοι μέχρι καυτό λάδι επιστράτευσαν για να τον κάνουν να ομολογήσει πού έχει κρυμμένο το κομπόδεμά του. Μια από τις κόρες του Παπαλάμπρου κατάφερε να ξεφύγει και να ζητήσει βοήθεια, εξ ου και η φασαρία στου Παπαλάμπρου την αυλή.

Αντί για κανάτια που επιστράτευε η θεία από το Σικάγο, οι θείοι από την Αττική χρησιμοποιούσαν το πιοτό για να παντρέψουν τις ανιψιές τους. Έβαζαν στο μάτι τον υποψήφιο, τον κερνούσαν ένα ποτηράκι, το ένα γινόταν δύο μέχρι που τον μεθούσαν, τον πήγαιναν στην αυλή της νύφης και άρχιζαν τις μπαλοθιές φωνάζοντας: «Να μας ζήσουν». Οι γείτονες άκουγαν τη φασαρία, ρωτούσαν τα μαντάτα και πληροφορούνταν για τον αρραβώνα. Όταν ο κάθε Χαραλάμπης συνερχόταν από το μεθύσι ήταν αργά για να αντιδράσει αφού όλοι είχαν μάθει πως είχε αρραβωνιαστεί. Δεν ήθελε και πολύ για να προκύψει το «Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε».

Δεν είναι όμως μόνο παραδοσιακά τραγούδια που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του ερευνητή. Από τον ύμνο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έως μεγάλες επιτυχίεςαπό τα «κομμένα» όπως το «Όταν καπνίζει ο λουλάς», βαλσάκια, όπως το «Άσ΄ τα τα μαλλάκια σου», αλλά και λαϊκά όπως «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Πού ΄σαι Θανάση» ή «Στης Λαρίσης το ποτάμι»- «διηγούνται» μέσα από τις σελίδες της έκδοσης τις δικές τους ιστορίες, καθημερινές, γοητευτικές, αστείες που με ταλέντο και μεράκι μετατράπηκαν σε τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο.