Αρχική σελίδα → Προσωπικά Ενδιαφέροντα → Ζωγραφική

Ανοίγουν τα ατελιέ του «μπαρμπα-Σπύρου»

Μαίρη Αδαμοπούλου, εφ. Τα Νέα, 29/10/2002

Οι δύο χώροι στους οποίους εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Σπύρος Βασιλείου, το ατελιέ της οδού Γουέμπστερ στη σκιά της Ακρόπολης και η Στοά Σίγμα Βήτα στο εξοχικό του, στην Ερέτρια, θα ανοίξουν σύντομα για το κοινό

Αν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε τα εκατοστά του γενέθλια. Και μπορεί οι περισσότεροι από 5.000 πίνακες και οι 150 και πλέον σκηνογραφίες του Σπύρου Βασιλείου, του μπαρμπα-Σπύρου, όπως τον έλεγαν οι φίλοι, να κρατούν ζωντανή τη μνήμη του 18 χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά μία ιδιαίτερη ψηφίδα της προσωπικής και καλλιτεχνικής του ζωής, το ατελιέ του στην Αθήνα και η Στοά Σίγμα Βήτα στο εξοχικό του, στην Ερέτρια, θα ανοίξουν στις αρχές του νέου χρόνου για το κοινό, ώστε να φέρουν ακόμα πιο κοντά στους φιλότεχνους το έργο ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Προσπάθεια η οποία χρειάζεται και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, για τον λόγο τούτο υποβάλλεται σήμερα και σχετικός φάκελος.

Τον χώρο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Σπύρος Βασιλείου θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό από τις αρχές του 2003 (στη φωτογραφία η παρούσα κατάσταση, που ελαφρώς θα τροποιηθεί ώστε να είναι το ατελιέ επισκέψιμο)

Κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου, στο διώροφο κτίριο (περίπου 220 τ.μ.) της οδού Γουέμπστερ 5, εκεί που ο Σπύρος Βασιλείου φιλοτεχνούσε λάδια, τέμπερες, ακουαρέλες, πορτρέτα, τοπία, νεκρές φύσεις και σκηνογραφικά έργα με την ακούραστη συμπαράσταση της συζύγου και μητέρας των παιδιών του, της Κικής Βασιλείου, όσοι διαβούν το κατώφλι δεν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μόνο έργα που έχουν στη συλλογή τους οι δύο κόρες του καλλιτέχνη, η Δροσούλα Βασιλείου-Έλλιοτ και η Δήμητρα Βασιλείου-Φωτοπούλου. Αλλά και να μυηθούν στην ατμόσφαιρα που ενέπνεε τον δημιουργό, να κατανοήσουν την αισθητική του, να δουν το καβαλέτο και τα πινέλα του. Να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά αντικείμενα που εμφανίζονται στους πίνακές του, όπως τον πολυέλαιο και τη ζυγαριά, να ταξιδεύσουν σε στιγμές της ζωής του μέσα από φωτογραφίες που θα φιλοξενούνται στον χώρο, να διαβάσουν κείμενα με σκέψεις του και δημοσιεύματα για το έργο του.

«Η ιδέα για τη λειτουργία του σπιτιού-μουσείου άρχισε με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Σπύρου Βασιλείου, αλλά και γιατί οι κόρες του ήθελαν να εκπληρώσουν την επιθυμία της μητέρας τους Κικής, που έφυγε πριν από λίγους μήνες», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η εγγονή τού καλλιτέχνη Λούση Άννα Έλλιοτ (κόρη της Δροσούλας). Για τη λειτουργία του χώρου με άρτια μουσειακή υποδομή - όπου θα φιλοξενείται και θα προσφέρεται για μελέτη στο κοινό το αρχείο του Σπύρου Βασιλείου, η αρχειοθέτηση του οποίου έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια - θα χρειαστεί και επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός 2002». Για τον λόγο αυτό κατατίθεται σήμερα και σχετικός φάκελος στο αρμόδιο υπουργείο. Από την απάντηση, δε, εξαρτάται η ακριβής ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του μουσείου.

Η μύηση στον κόσμο του Σπύρου Βασιλείου, ο οποίος «πάντρεψε» στα έργα του τα μεταβυζαντινά και λαϊκά στοιχεία μ' εκείνα της δυτικής ζωγραφικής και φιλοτέχνησε πίνακες που του έδωσαν τον χαρακτηρισμό τού «παραμυθά εικόνων» δεν θα σταματήσει στην Αθήνα. Στον άλλο αγαπημένο χώρο του μπαρμπα-Σπύρου, στο εξοχικό του στην Ερέτρια και σε μια έκταση περίπου 1,5 στρέμματος θα «ζωντανέψει» και πάλι η Στοά Σίγμα Βήτα, ένας μικρός, σχετικά ανοιχτός, εκθεσιακός χώρος, που θα φιλοξενεί τα καλοκαίρια έργα του καλλιτέχνη, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υποδέχεται και εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων καλλιτεχνών, όπως επίσης και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.