Μουσείο μου, ακριβό και... αρχαίο

Παρασκευή Κατημερτζή, εφ. Τα Νέα, 4/8/2005

Ασφαλή, αλλά ακριβά και σε κακή κατάσταση βρίσκουν Έλληνες και ξένοι τα μουσεία της χώρας

H πρώτη πανελλήνια έρευνα για την εικόνα που έχουν οι επισκέπτες των μνημείων και των μουσείων της Ελλάδας αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς (56%) Έλληνες επισκέπτες μουσείων που ρωτήθηκαν δεν έχουν μπει σε μουσείο τα τελευταία δύο χρόνια επικαλούμενοι την έλλειψη χρόνου, ενώ τρεις στους τέσσερις δεν έχουν δει ποτέ παράσταση της Λυρικής ή των Κρατικών Σκηνών. Ιδιαίτερα θετική εικόνα για την ασφάλεια των μουσείων και μνημείων έχει ωστόσο το 74,9% των Ελλήνων και το 92,5% των ξένων που ρωτήθηκαν. Θετική σε γενικές γραμμές γνώμη έχουν και για το επίπεδο και τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (45%) ενοχλεί η κατάσταση συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, οι ακριβές για τους Έλληνες τιμές των εισιτηρίων και για όλους οι τσουχτερές τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα γύρω απ' αυτά.

Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα πορίσματα της τριπλής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Greek Public Opinion για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ) στο διάστημα από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2004 σε συνολικό δείγμα 2.718 ερωτηθέντων Ελλήνων αλλά και Αμερικανών, Βρετανών, Γερμανών, Γάλλων κ.ά. πολιτών, όπως παρουσιάστηκαν χθες σε κοινή εκδήλωση με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη. Ο τελευταίος τόνισε ότι τα νέα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την αντικειμενική και επιστημονική έρευνα (που θα συνεχιστεί), θα οδηγήσουν σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και θα ληφθούν υπόψη στη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής. Αξίζει εδώ να σημειωθεί κάτι που τόνισε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ Γιάννης Τσακοπιάκος: η κοινή γνώμη Ελλήνων και ξένων τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των ιδιωτικοποιήσεων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 75% δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα επέκτασης των ωραρίων λειτουργίας των μουσείων και σε 81% των αρχαιολογικών χώρων όλη τη νύχτα, αλλά κλίνει υπέρ της επέκτασης των ωραρίων την ημέρα (53,6%). Ικανοποιημένη σε ποσοστό 66% από τα ισχύοντα - θερινά - ωράρια και σε ποσοστό 81% από το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχουν οι εργαζόμενοι είναι η κοινή γνώμη. Ικανοποιητικά είναι και τα ποσοστά για το επίπεδο καθαριότητας (60%).

Τα ελληνικά μουσεία εκτιμήθηκαν θετικά ως προς τον πλούτο των εκθεμάτων (80,2%) και την οργάνωση (71%). Τρεις διαφορετικές έρευνες συνθέτουν την τελική εικόνα. Μια πανελλαδική με δείγμα 1.200 ατόμων, μια έρευνα σχεδιασμένη για περιοχές με σημαντικά μουσεία και με δείγμα 800 ατόμων και μια έρευνα με 718 προσωπικές συνεντεύξεις στην Ακρόπολη και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Για τους ξένους επισκέπτες της Ακρόπολης τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων (ATM), η ελλιπής σήμανση στους γύρω χώρους, οι λίγοι και όχι συντηρημένοι πάγκοι ξεκούρασης, η απουσία ενημέρωσης από τους ταμίες για το τι περιλαμβάνει το εισιτήριο.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παράπονα συγκεντρώνουν οι δυσανάγνωστες ενημερωτικές πινακίδες, η έλλειψη συγχρονισμού του συστήματος μαγνητοφωνημένης ξενάγησης, η απουσία χώρου ξεκούρασης και το γεγονός ότι το κατάστημα με τα πωλητέα είναι ακριβό και φτωχό σε σύγκριση με των άλλων μουσείων. Ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Έλληνες (96%) και οι ξένοι (85%) συμφωνούν ότι τα αρχαία που βρίσκονται σε μουσεία άλλων χωρών πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι η πρώτη λέξη που τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη Ελλάδα είναι πολιτισμός - φιλοσοφία - δημοκρατία - ιστορία (50%), νησιά (23%), σουβλάκι (8%). H επίσκεψη μουσείων και μνημείων είναι για οκτώ στους δέκα ξένους ο κύριος λόγος που ήρθαν στη χώρα μας και πολλοί ξένοι συμφωνούν (73%) ότι οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να παραχωρούνται για εκδηλώσεις.

Αυστηρότεροι κριτές οι Έλληνες

Ο Έλληνας επισκέπτης επικαλείται την έλλειψη χρόνου και τα ωράρια λειτουργίας σε ποσοστό 66% ως κύριο λόγο που ο ένας στους δύο ερωτηθέντες δεν επισκέφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ένα μουσείο και θεωρεί σε ποσοστό 44,1% ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να πληρώνουν καθόλου εισιτήριο και σε 41% ότι πρέπει να πληρώνουν μειωμένο και εμφανίζεται γενικά ως πιο αυστηρός κριτής από τους ξένους. Αν και δεν πηγαίνει ποτέ στη Λυρική Σκηνή και στις Συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας, σε ποσοστό 75% και 80% αντίστοιχα, θεωρεί την τιμή του εισιτηρίου ακριβή ή πολύ ακριβή (89%).