«Ελιξίριο» η σιέστα

Ρούσσος Βρανάς, εφ. Τα Νέα, 18/12/2006

Μεσημεριανός υπνάκος για υγεία, ηρεμία και δημιουργικότητα

Η επιστροφή της σιέστας είναι γεγονός. Οι ψυχολόγοι λένε πως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από το Προζάκ. Και οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν πως αυξάνει την παραγωγικότητα.

Σε μια εποχή που κοιμόμαστε ολοένα και λιγότερο και εργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο, μια αμερικανική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει τον μεσημεριανό υπνάκο, τη σιέστα, ακόμη και στο γραφείο.

Έχει συμβεί σε όλους μας: κάπου στη μέση της ημέρας να νιώθουμε τα βλέφαρα να κλείνουν και να μας πιάνει μια ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο. Έστω και λίγα λεπτά θα ήταν αρκετά για να μας ξαναζωντανέψουν. Τώρα αυτό επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά.

Η σιέστα μάς δίνει σωματική και ψυχική δύναμη, διεγείρει τη δημιουργικότητα, μας κάνει πιο παραγωγικούς. Αυτό το γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι αμερικανικές, που διαθέτουν στους εργαζομένους τους πολυθρόνες και χώρους για ανάπαυση. Είναι μια μικρή επένδυση σε επίπλωση, αλλά αποφέρει πολλαπλάσιο κέρδος, αφού αυτοί οι εργαζόμενοι επιστρέφουν κεφάτοι στη δουλειά ύστερα από ένα καλό μεσημεριανό υπνάκο.

«Θα αλλάξει τη ζωή σας»

Η σιέστα, που έχει πολλούς οπαδούς στον ιατρικό κόσμο, είναι το αντικείμενο έρευνας της ψυχολόγου του Salk Institute της Καλιφόρνιας Σάρα Μέντνικ, η οποία μόλις εξέδωσε το βιβλίο «Πάρτε έναν υπνάκο, θα αλλάξει τη ζωή σας». «Φανταστείτε ένα προϊόν που ενισχύσει τη συνείδηση, ζωηρεύει τις αισθήσεις, διώχνει την κούραση, βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή, μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις, να δείχνουμε νεώτεροι, να χάνουμε βάρος. Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, φέρνει καλή διάθεση, δυναμώνει τη μνήμη. Φανταστείτε επίσης ότι αυτό το προϊόν δεν είναι τοξικό, δεν έχει παρενέργειες και, κυρίως, είναι δωρεάν».

Αυτό το προϊόν είναι η σιέστα. Καλύτερο από το Προζάκ, το οποίο έχει κατακτήσει τη μισή Αμερική και ένα μεγάλο μέρος του εργασιομανούς βιομηχανικού κόσμου. Στην Ιαπωνία είναι υποχρεωτικό βάσει συμβολαίου να αναπαύεται ένας εργαζόμενος μερικά λεπτά μετά το γεύμα. Και βεβαίως στην Κίνα, όπου το δικαίωμα της σιέστας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο: 20-30 λεπτά την ημέρα, τα οποία είναι απαραβίαστα.

Η αϋπνία, δεύτερη αιτία για τροχαία

ΣΕ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ υπολογίζονται οι Αμερικανοί που πάσχουν από κόπωση εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Μετά τη μέθη, η αϋπνία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία αυτοκινητικών δυστυχημάτων.

Οι οπαδοί της σιέστας δεν ήταν μόνο πολλοί, αλλά και διάσημοι ανά τους αιώνες: από τον Ναπολέοντα μέχρι τον Κέννεντυ και τον Ντα Βίντσι και από τον Μοντάν μέχρι τον Τσώρτσιλ και τον Κλίντον.