Η «Κοιμωμένη» του Χαλεπά μεταφέρεται στη Γλυπτοθήκη

Εφημερίδα των Συντακτών, 2/3/2017

Μοιάζει σαν να κοιμάται...

Το άγαλμα της «Κοιμωμένης» του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά πρόκειται να μεταφερθεί οριστικά στη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης στο Γουδή.

Το θρυλικό επιτύμβιο άγαλμα χρειάζεται άμεση συντήρηση και αυτός είναι ο λόγος της μεταφοράς του, σύμφωνα με την επιθυμία των κληρονόμων του καλλιτέχνη.

Στη θέση του πρωτότυπου σπουδαίου έργου, που κοσμεί το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, θα τοποθετηθεί ένα αντίγραφο υψηλών προδιαγραφών.

Η «Κοιμωμένη» σκεπάζει τον τάφο της Σοφίας Αφεντούλη και χαρακτηρίζεται, όπως και όλα τα γλυπτά του Χαλεπά, από την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος.

Ο μεγάλος γλύπτης άρχισε να δουλεύει το πιο διάσημο γλυπτό του το 1877, τη χρονιά που εμφανίστηκαν και τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας του, που τον οδήγησαν σε εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας το 1888.

Το ταφικό μνημείο από το πήλινο πρόπλασμα μετέφεραν αργότερα με το γλύφανό τους στο μάρμαρο οι γλύπτες Χαμηλός και Αλεξάκης.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν και παραμένει μια κορυφαία μορφή στην νεότερη ελληνική Τέχνη, ενώ θεωρείται ο «Φειδίας της νεότερης Ελλάδας».

Το έργο του σημαδεύτηκε από το προσωπικό του δράμα αλλά και τη βίαιη απομάκρυνσή του από την τέχνη που αγαπούσε από την ίδια του τη μητέρα, η οποία νόμιζε ότι προστάτευε το παιδί της.

Μετά τον θάνατό της, συνέχισε τον δημιουργικό του δρόμο και πέθανε το 1938 κοντά στην οικογένειά του και μέσα σε πανελλήνια δόξα.

Ο δημιουργός με το πιο διάσημο γλυπτό του