Τυπώνει ό,τι µας λείπει!

Στέφανος Κρίκκης, εφ. Τα Νέα, 12/1/2011

Τρισδιάστατος εκτυπωτής κατασκευάζει αντικείµενα που βλέπει

Χάσατε το κλειδί του σπιτιού σας; ∆εν πειράζει, τυπώστε ένα άλλο. Στα «γκάτζετ» του άµεσου µέλλοντος περίοπτη θέση θα κατέχουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι οποίοι, αντί για χαρτί, θα... τυπώνουν τα αντικείµενα που επιθυµούµε και τα οποία θα έχουµε προηγουµένως σχεδιάσει, όπως εµείς θέλουµε, στον υπολογιστή µας.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην έκθεση Consumers Electronic Show στο Λας Βέγκας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θαυµατουργές δυνατότητες της συσκευής Thing-O-Matic. Είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, τον οποίο κατασκεύασε µια µικρή εταιρεία από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο εκτυπωτής αυτός θεωρείται αρκετά οικονοµικός, καθώς κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ, όταν άλλες αντίστοιχες συσκευές µε πολύ µεγαλύτερο µέγεθος θα κοστίζουν από 10.000 ευρώ µέχρι σχεδόν ένα εκατοµµύριο ευρώ. Το ThingO-Matic λοιπόν, που προορίζεται για... οικιακή χρήση, µπορεί προς το παρόν να κατασκευάζει αντικείµενα από πλαστικό, όπως για παράδειγµα µια κούπα του καφέ.

Οι ειδικοί που ασχολούνται µε την καινούργια αυτή τεχνολογική εφαρµογή λένε στην εφηµερίδα «Times» ότι σε λίγο καιρό τέτοιου είδους εκτυπωτές θα µπορούν να φτιάχνουν, σε λίγα λεπτά, αντικείµενα από µέταλλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών στα µέτρα και στη µορφή που καθένας επιθυµεί.

Ο κ. Μπρε Πέτις, που είναι εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Makerbot Industries, η οποία έφτιαξε τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, ανέφερε στους «Times» ότι µε τον τρόπο αυτό «θελήσαµε να εκδηµοκρατικοποιήσουµε την κατασκευή αγαθών», εννοώντας ότι στο άµεσο µέλλον ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να δηµιουργεί και να χρησιµοποιεί αντικείµενα µε τη µορφή και τις ιδιότητες που ο ίδιος θέλει και να µην είναι εγκλωβισµένος στην οµοιοµορφία των επιλογών που του προσφέρουν τα προϊόντα των µεγάλων εταιρειών που κυριαρχούν στις αγορές.

Εικονικό σχέδιο

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι συνδεδεµένοι µε υπολογιστές οι οποίοι αναλύουν τη δοµή ενός αντικειµένου και δηµιουργούν ένα εικονικό σχέδιο.

Στη συνέχεια ο µηχανικόςεκτυπωτής κατασκευάζει το αντικείµενοπου εµφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή χρησιµοποιώντας στρώσεις πλαστικού τη µία πάνω στην άλλη. Πρόκειται συνήθως για ρευστή ρητίνη, η οποία στη συνέχεια στερεοποιείται και σκληραίνει µε υπεριώδη ακτινοβολία από ένα λέιζερ. Στο τέλος, όποια ποσότητα ρητίνης περισσέψει, καθαρίζεται µε χηµικά συστατικά.

Στη διάρκεια της έκθεσης, που είναι η µεγαλύτερη στον κόσµο αναφορικά µε τα «γκάτζετ», το Thing-O-Matic µπορούσε να κατασκευάσει µέσα σε 25 λεπτά ένα ανοιχτήρι µπουκαλιών. «∆ηλαδή πιο γρήγορα απ’ ό,τι να πας σε ένα µαγαζί για να το αγοράσεις. Σωστά;», προσθέτει ο κ. Πέτις. Βέβαια, αντίστοιχεςσυσκευές µεγαλύτερου µεγέθους που χρησιµοποιούνται στις βιοµηχανίες µπορούν να κατασκευάσουν πιο περίπλοκα µηχανικά µέρη αλλά σε µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, δηλαδή σε µία µέρα. Ο συγκεκριµένοςτρισδιάστατος εκτυπωτής περιβάλλεται από ένα ξύλινο κουτί µε καλώδια πουπροεξέχουν. Πάσχει λίγο στο... φινίρισµα, είναι η αλήθεια, αλλά έτσι συµβαίνει ορισµένες φορές, αν κάτι είναι φτιαγµένο εξ ολοκλήρου στο χέρι. Γεγονός πάντως είναι ότι, µόλις τελειοποιηθεί, το Thing-O-Matic θα µπορεί να κλωνοποιήσει ακόµη και τον... εαυτό του, κατασκευάζοντας πολλά από τα µηχανικά του µέρη.

Σύµφωνα µε τον Αντριαν Μπόουγιερ από το Πανεπιστήµιο του Μπαθ, ο οποίος κατασκευάζει επίσης έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, σε πέντε χρόνια από σήµερα, τέτοιου είδους συσκευές θα µπορούν να κατασκευάζουν ακόµη και κινητά τηλέφωνα, χωρίς όµως τα µικροτσίπ τους.

ΧΤΙΖΕΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Ο µηχανικός εκτυπωτής κατασκευάζει µε στρώσεις πλαστικού το αντικείµενο που βλέπει στον υπολογιστή