Νυχτερινοί περίπατοι υπό το φως των δένδρων!

Εφημερίδα Τα Νέα, 3/5/2014

Νυχτερινοί περίπατοι υπό το φως των δένδρων!

Δένδρα και φυτά που φεγγοβολούν το βράδυ αντικαθιστώντας τις κολόνες φωτισμού στους δρόμους και στις πλατείες, επιχειρούν να δημιουργήσουν ερευνητές. Με τον τρόπο αυτό, λένε, θα μειωθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος για τον φωτισμό των πόλεων τα βράδια και τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς

Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας «επιστρατεύεται» ως εναλλακτική λύση στην καύση τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων για τον νυχτερινό φωτισμό των δρόμων

Αρκετοί ερευνητές δείχνουν τον τελευταίο καιρό αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία δένδρων και φυτών που φεγγοβολούν το βράδυ. Θεωρώντας ότι οι μεγάλες πόλεις είναι αρκετά ενεργό βόρες και ότι ο νυχτερινός φωτισμός των δρόμων και των πλατειών συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καύση τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στρέφονται στη φύση και μελετούν το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ώστε να αντικαταστήσουν τις κολόνες φωτισμού με δένδρα που θα επιτελούν την ίδια δουλειά.

Η βιοφωταύγεια είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στη φύση, σε έμβιους οργανισμούς όπως κάποια ψάρια που ζουν στα βαθιά νερά, σε κάποια είδη καλαμαριών, σε βακτήρια ή σκουλήκια. Μέχρι σήμερα, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περί τους 20 μηχανισμούς που π ροκαλού ν τη βιοφωταύγεια και οι οποίοι εξελίχθηκαν στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο ώστε να εκπληρώνουν και διαφορετικό σκοπό.

Τους μηχανισμούς αυτούς μελετούν ειδικοί και προσπαθούν με διάφορους τρόπους, επεμβαίνοντας στα κύτταρα φυτών και δένδρων να τους προσδώσουν την ιδιότητα να φέγγουν το βράδυ. Για παράδειγμα ένας ολλανδός ερευνητής, ο Νταν Ρουζεγκάρντε που συνεργάζεται με ειδικούς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και με την εταιρεία Bioglow, μελετά τον μηχανισμό βιοφωταύγειας που διαθέτουν ορισμένα είδη μεδουσών για να διαπιστώσει αν αυτός ο μηχανισμός μπορεί να ενσωματωθεί κατά κάποιο τρόπο σε φυτά ώστε να φεγγοβολούν.

Ένας από τους συνεργάτες του, ο δρ Αλεξάντερ Κριτσέβσκι, έχει ήδη δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα φυτά τα οποία λάμπουν τη νύχτα και αναμένεται σύντομα να αρχίσει η διάθεσή τους στο εμπόριο. Ο ίδιος χρησιμοποίησε γονίδια από βακτήρια που φεγγοβολούν και τα τοποθέτησε στους χλωροπλάστες κοινών φυτών με αποτέλεσμα αυτά να εκπέμπουν φως όπως εκείνο της πυγολαμπίδας. Τα φυτά αυτά στη... φυσική τους εκδοχή καλλιεργούνται για την παραγωγή καπνού, στη γενετικά τροποποιημένη όμως είναι σε θέση να φεγγοβολούν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Από την άλλη, μια μεγάλη βρετανική εταιρεία μηχανικών αρχιτεκτόνων, η Arup, οραματίζεται δένδρα στους δρόμους και στις πλατείες πόλεων τα οποία όμως δεν θα έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση για να φεγγοβολούν, αλλά θα το κάνουν με τη βοήθεια μιας βιολογικής ουσίας σαν μπογιά η οποία θα επικαλύπτει τους κορμούς και τα φυλλώματα των δένδρων σε δημόσιους χώρους και θα φεγγοβολούν μόλις πέφτει το σκοτάδι. Με τη δημιουργία δένδρων και φυτών που φεγγοβολούν ασχολούνται και εκτός επιστημονικών ιδρυμάτων, πολλοί βιοτεχνολόγοι στις ΗΠΑ.

Συνθετική βιολογία.

Η προσπάθεια των βιοτεχνολόγων, σύμφωνα με τους «Νιου ΓιορκΤάιμς», μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την τεχνική της συνθετικής βιολογίας, η οποία αποτελεί εξεζητημένο παρακλάδι της γενετικής μηχανικής. Σε πολύ γενικές γραμμές, η γενετική μηχανική συνίσταται στην απομόνωση ενός γονιδίου από έναν οργανισμό και την εμφύτευσή του στο DNA ενός άλλου. Τη συνθετική βιολογία, από την άλλη, απασχολεί η τροποποίηση του DNA που πρόκειται να εμφυτευθεί σε έναν οργανισμό ώστε να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από ό,τι τα γονίδια από μόνα τους.

Η ιδέα, πάντως, είναι παλιά. Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα πανεπιστημιακών είχε τροποποιήσει φυτό καπνού, εμφυτεύοντάς του γονίδια από ένα θαλάσσιο βακτήριο που εκπέμπει φως. Η λάμψη όμως που εξέπεμπε το φυτό ήταν πολύ αχνή.

Και οικιακή χρήση

Κατά την άποψή τους, τα δένδρα που φεγγοβολούν εκτός από το ότι μπορούν να τοποθετηθούν κατά μήκος οδικών αρτηριών αντικαθιστώντας τις κολόνες φωτισμού, θα ήταν εξίσου χρήσιμα και για οικιακή χρήση. Ο ένοικος ενός σπιτιού θα μπορεί να διαβάζει το βράδυ χωρίς να έχει το φως αναμμένο, αλλά με μία γλάστρα με λουλούδια που φέγγουν.