Οι ταράτσες δίνουν... οξυγόνο!

Μάνος Χαραλαμπάκης, εφ. Τα Νέα, 13/8/2005

Τη στιγμή που στη Γερμανία είναι καλυμμένα με φυτά 13 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οροφών κτιρίων, στην Ελλάδα επικρατεί... ξηρασία

Oι κήποι στις οροφές των κτιρίων χαρίζουν δροσιά

Στη Γερμανία 13 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οροφών κτιρίων είναι καλυμμένα με φυτά, αφού σχεδόν οι μισές γερμανικές πόλεις προσφέρουν οικονομικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες για να εγκαταστήσουν πράσινο στις ταράτσες. Το ίδιο έχουν κάνει και οι αρχές του Πόρταλντ, στις ΗΠΑ, με στόχο οι πράσινες οροφές να συγκρατούν το νερό και να αποφεύγονται οι πλημμύρες.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα το... γκρι των ταρατσών δεν λέει να αλλάξει χρώμα. H εξάπλωση των ταρατσόκηπων είναι σχεδόν μηδενική. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί, μόνο εάν η πολιτεία και οι δήμοι ξεκινήσουν προγράμματα, καλύψουν με πράσινο τις οροφές στα δημόσια κτίρια και δώσουν κίνητρα στους πολίτες, θα τους ακολουθήσουν και οι ιδιώτες.

«Στην Ελλάδα η εγκατάσταση κήπων στις ταράτσες δεν είναι απλώς σε εμβρυακό στάδιο, αλλά... στο στάδιο της σύλληψης», λένε στα «NEA» οι κ.κ. Άγγελος Νεοχωρίτης και Γιάννης Σίνος, που διατηρούν εταιρεία στη Βούλα και ασχολούνται με τέτοιες εγκαταστάσεις. Όπως προσθέτουν, ειδικά σε περιοχές με ελάχιστο πράσινο, όπως η Κυψέλη, ο Βύρωνας, το Παγκράτι, η ζήτηση είναι μηδενική. «Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμοι - και ο Δήμος Αθηναίων - προεκλογικά στα προγράμματά τους λένε ότι θα δώσουν κίνητρα στους πολίτες για τη φύτευση ταρατσών».

Ο γεωπόνος Δημήτρης Μπαμπίλης - ο οποίος έχει κάνει διδακτορικό στην εγκατάσταση κήπου σε ταράτσες κτιρίων - λέει ότι μία από τις αιτίες για τη μικρή εξάπλωση των πράσινων οροφών στη χώρα μας είναι ότι «οι πολίτες για την ώρα δεν εμπιστεύονται ακόμα αυτές τις κατασκευές στην Ελλάδα. Συνεπώς, η προσπάθεια εξάπλωσης πρέπει να αρχίσει από τα δημόσια κτίρια. Επιπλέον σε άλλες χώρες, στην Αυστρία, τη Γερμανία, τον Καναδά οι ιδιώτες επιδοτούνται για να καλύψουν με φυτά τις στέγες των κτιρίων».

Τα οφέλη. Έρευνες για τα οφέλη των πράσινων ταρατσών ειδικά για το περιβάλλον της Ελλάδας έχουν γίνει, αλλά... μένουν στα χαρτιά. Έως και 600Mw - όση είναι η παραγωγή της ΔΕΗ στο Λαύριο - θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν οι κάτοικοι της Αθήνας εάν όλες οι ταράτσες των σπιτιών ήταν καλυμμένες με φυτά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη επιστημονικής ομάδας επικεφαλής της οποίας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο TEI Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν είναι φυτεμένη η ταράτσα εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να εισχωρήσει στο κτίριο και έτσι η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη.

Στην πράσινη ταράτσα δηλαδή η θερμική ροή πραγματοποιείται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό χαρίζοντας ψύξη στο κτίριο. Έτσι, στον τελευταίο όροφο, η κατανάλωση ενέργειας για τις ανάγκες κλιματισμού μπορεί να μειωθεί κατά 30% και στους υπόλοιπους ορόφους κατά 10%.

H θερμοκρασία. Πείραμα που πραγματοποίησε μάλιστα ο γεωπόνος Δημήτρης Μπαμπίλης σε δημοτικό κτίριο της Αθήνας έδειξε ότι χάρη στη φυτεμένη ταράτσα η θερμοκρασία στο εσωτερικό κατά τις μεσημεριανές ώρες μειωνόταν κατά 3,5°C.

H φυτεμένη ταράτσα προσφέρει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη συμβατική και τον χειμώνα: χάρη στα φυτά η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0°C.

Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό Το κόστος για την κάλυψη της ταράτσας με πράσινο δεν είναι απαγορευτικό είτε πρόκειται για παλιό κτίριο είτε για καινούργιο. Το κόστος εγκατάστασης για μία απλή κάλυψη με πράσινο που περιλαμβάνει τα υλικά της μόνωσης, αλλά και τα φυτά ξεκινάει από τα 80 ευρώ ανά τ.μ. και μπορεί να φτάσει τα 120 ευρώ. Εάν βέβαια κάποιος επιθυμεί να μετατρέψει την ταράτσα σε... πραγματικό κήπο με πλήρες αρδευτικό σύστημα, διαδρόμους, κιόσκι και αρωματικά φυτά το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και 300.000 ευρώ ανά τ.μ. Οι ειδικοί στις εγκαταστάσεις ταρατσόκηπων στην Ελλάδα, πάντως, ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται ότι πάντα πριν από μία τέτοια κατασκευή στην οροφή του κτιρίου θα πρέπει να υπάρχει η άδεια του αρμόδιου μηχανικού του κτιρίου, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητά του.