Ζεσταθείτε... εκ βάθρων

Νατάσα Γιαννούση, εφ. Έθνος, 25/10/2007

Η θέρμανση δαπέδου με ζεστό νερό χαμηλής θερμοκρασίας έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά κατοικίας στη χώρα μας. Ολο και περισσότερα σύγχρονα κτίρια (κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων) εμπιστεύονται την ενδοδαπέδια θέρμανση και τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό θερμαντικό σύστημα, μια και η ζέστη κατανέμεται μέσα στον χώρο με απόλυτη συμβατότητα στην ανθρώπινη παρουσία. Βασική αρχή της λειτουργίας της είναι ότι εξασφαλίζει περισσότερη ζέστη κοντά στο πάτωμα και λιγότερη προς το ταβάνι. Με άλλα λόγια, η ενδοδαπέδια θέρμανση ανταποκρίνεται πλήρως στην απολύτως υγιεινή απαίτηση «ζεστά πόδια - κρύο κεφάλι»!

Η ενδοδαπέδια θέρμανση εφαρμόζεται με επιτυχία στην ηπειρωτική Ευρώπη εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια. Στην Ελλάδα οι πρώτες εγκαταστάσεις έχουν ήδη κλείσει μια 25ετία ζωής. Ως σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις για έναν ποιοτικό τρόπο ζωής. Αλλωστε, η θέρμανση στη σύγχρονη κατοικία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της άνετης και υγιεινής διαβίωσης, ειδικά βέβαια κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών του χειμώνα. Η θέρμανση μέσω σωληνώσεων που διατρέχουν όλη την έκταση του χώρου εξασφαλίζει τις βασικές αυτές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και ταυτόχρονα εξοικονομεί χώρο, προσφέρει θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα ενδοδαπέδια συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε υπάρχουν απαιτήσεις για σωστή και ιδανική κατανομή της θέρμανσης, ακόμα και σε μέρη όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει χώρος ή περιθώριο για εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων. Εκτός από τα σπίτια και τα διαμερίσματα, η συγκεκριμένη τεχνική βρίσκει εφαρμογή και σε επαγγελματικούς χώρους, σχολεία, εκκλησίες, νηπιαγωγεία, γυμναστήρια, επιστημονικά εργαστήρια, αναπαλαιούμενες κατοικίες κ.α. Εξάλλου, είναι μία από τις ελάχιστες μορφές θέρμανσης που μπορεί να εφαρμοστεί και σε ανοικτούς χώρους (π.χ. σε ημιυπαίθριους χώρους, πεζοδρόμια, γήπεδα κ.λπ.), καθώς και για προστασία από παγετό.

Η αρχή λειτουργίας του ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης βασίζεται στην ικανότητα που έχει το δάπεδο, ως ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα, να ακτινοβολεί ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις του χώρου. Αυτή η αρχή λειτουργίας διαφέρει σημαντικά από τον τρόπο που λειτουργούν τα συμβατικά θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ), τα οποία όταν λειτουργούν θερμαίνουν τον αέρα που τα περιβάλλει περίπου στους 50ο C. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή στον συνήθη τρόπο θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών, είναι ότι καθώς ο καυτός αέρας αυξάνεται, συσσωρεύεται στο ανώτερο μέρος του εσωτερικού. Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία του δωματίου σε απόσταση 1.6 μ. από το έδαφος είναι 24ο C, στο δάπεδο την ίδια στιγμή η θερμοκρασία είναι 17ο C! Η κατανομή της θερμότητας είναι αντίστροφη στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Καθώς το ζεστό νερό ρέει κάτω από το πάτωμα, και μάλιστα σε όχι ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία (40-45ο C), η θερμοκρασία στο δάπεδο φτάνει τους 25-28ο C, ενώ σε ύψος 1.6 μ. από την επιφάνεια του εδάφους φτάνει τους 18ο C. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η προαναφερθείσα ιδανική κατανομή θερμοκρασίας για το ανθρώπινο σώμα (ζεστά πόδια - κρύο κεφάλι).

Επιπλέον, η αποτροπή ρευμάτων αέρα που δημιουργούνται από τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης του αέρα και κατά συνέπεια η έλλειψη σκόνης και η διατήρηση υγρασίας στον χώρο δημιουργούν ακόμα πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, ειδικά για άτομα με χρόνια προβλήματα αλλεργίας και άσθματος.

Γνωστή από την αρχαιότητα

Αν και η ενδοδαπέδια θέρμανση θεωρείται από πολλούς μια σύγχρονη κατασκευαστική καινοτομία, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια θερμαντική μέθοδο που ήταν γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στην επιφάνεια αρχαίες κατοικίες που χρησιμοποιούσαν ως βασική καύσιμη ύλη τα καυσόξυλα και ως μέσο μετάδοσης της θερμότητας τον αέρα, ο οποίος διαχεόταν σε υπόγεια κανάλια κάτω από το δάπεδο του δωματίου.

Ευρυχωρία και ασφάλεια

Εχει υπολογιστεί ότι σε ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. τα συμβατικά θερμαντικά σώματα καταλαμβάνουν συνολικό χώρο 8-10 τ.μ. Με την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης αυτή η επιφάνεια απελευθερώνεται πλήρως και γίνεται εκμεταλλεύσιμη από τους χρήστες. Παράλληλα, με την ενδοδαπέδια θέρμανση αποφεύγονται οι πιθανοί τραυματισμοί από καυτά και αιχμηρά σώματα θέρμανσης, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο αν στον χώρο ζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι.

Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης

Ευελιξία στη θέρμανση

Η εξασφάλιση ενός ζεστού και άνετου σπιτιού είναι βασική απαίτηση της σύγχρονης ζωής και καθοδηγεί την επιλογή του συστήματος που εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό και πλήρες θερμαντικό σύστημα ενός χώρου, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τη βασική θέρμανση σε συνδυασμό με άλλα θερμαντικά συστήματα. Ο μελετητής μηχανικός της εγκατάστασης είναι ο ειδικός που θα καθορίσει τον ακριβή τρόπο διανομής της θερμαντικής ισχύος, έχοντας πάντα ως κριτήριο τις ειδικές ανάγκες κάθε χώρου. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει με επιτυχία σε χώρους οποιασδήποτε γεωμετρίας και μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε είδος πατώματος (μωσαϊκό, πλακάκι, ξύλο κ.λπ.). Η φιλοσοφία της εγκατάστασης είναι σχετικά απλή, καθώς σωλήνες διατρέχουν μέσα στο πάτωμα και μεταφέρουν σε αυτό θερμότητα που παράγεται από τον λέβητα. Το δάπεδο ακτινοβολεί ενέργεια και ο χώρος θερμαίνεται ευχάριστα.

Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ψύξη του χώρου κατά τους ζεστούς μήνες. Η ψύξη επιτυγχάνεται με τη ροή κρύου νερού κάτω από το δάπεδο, η θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 14ο C και στόχος είναι η θερμοκρασία δωματίου να μην πέσει σε καμία περίπτωση κάτω από τους 19ο C. Πρόκειται, λοιπόν, για δάπεδα αναστρέψιμα που υπακούουν σε καθορισμένους κανόνες θερμοκρασίας. Μια ολοκληρωμένη τεχνική εγκατάσταση αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα:

* την εγκατάσταση του οριζόντιου δικτύου, που περιλαμβάνει τα υλικά (σωλήνες, μονωτικές πλάκες κ.ά.) και την εργασία υδραυλικής εγκατάστασης των υλικών και του μπετόν.

* την εγκατάσταση του λεβητοστασίου, που περιλαμβάνει τον λέβητα, τους κυκλοφορητές, το μπόιλερ κ.ά.

Η λειτουργία του συστήματος γίνεται με νερό μέγιστης θερμοκρασίας 45ο C, ενώ οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται είναι ειδικών προδιαγραφών. Συνήθως κατασκευάζονται από δικτυωμένο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σωλήνες χαλκού ή αλουμινίου. Τα ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης αποτελούν μια συμφέρουσα δαπάνη αγοράς και λειτουργίας, η οποία δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά, ενώ και η απόσβεση του κόστους επιτυγχάνεται σχετικά γρήγορα.

Συγκεκριμένα, το κόστος του συστήματος παρουσιάζει μια απόκλιση +10-20% σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης, αλλά αυτό το κόστος αποσβένεται γρήγορα εξαιτίας της λιγότερης κατανάλωσης καυσίμου. Η ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία επιτυγχάνεται εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών που απαιτούνται για την επίτευξη της ίδιας θερμοκρασίας δωματίου σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης. Επίσης, η ενδοδαπέδια θέρμανση μειώνει τις απώλειες θερμότητας από την οροφή και από την ύπαρξη ρευμάτων αέρα.