Πράσινος... εισβολέας

Μάνος Χαραλαμπάκης, εφ. Τα Νέα, 8/8/2007

Ο αείλανθος ή βρωμοκαρυδιά αντέχει ακόμη και στα καυσαέρια!

Φυτρώνει παντού- στα πιο απίθανα σημεία. Σε πλάκες πεζοδρομίου. Δίπλα στην άσφαλτο. Δεν το πτοούν οι καύσωνες και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Και έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα παρ΄ ότι δεν είναι ελληνικό φυτό.

Πρόκειται για τον αείλανθο (ailanthus altissima) ή βρωμοκαρυδιά ή... βρωμόδεντρο όπως είναι η κοινή ονομασία του, που χαρακτηρίζεται από τους γεωπόνους επιθετικό είδος. Ήρθε στην Ελλάδα από την Κίνα μαζί με τα φυτά του Εθνικού Κήπου και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τη λοιπή Ευρώπη, ο πρώτος αείλανθος ήρθε από την Ασία γύρω στο 1740 και σήμερα παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Τάτσης, είναι ζιζάνιο, φυτό καταστροφικό για όλα τα υπόλοιπα. Και αυτό διότι «δεν έχει φυσικούς εχθρούς». Προσθέτει μάλιστα ότι μπορεί σε κάποια σημεία να δημιουργεί σκιά και να προσφέρει δροσιά, δεν παύει όμως να προκαλεί προβλήματα.

Εκτός από τις μικρές απαιτήσεις σε νερό, οι ειδικοί για το πράσινο σημειώνουν ότι ο αείλανθος έχει μεγάλη αντοχή στη ρύπανση. Γι΄ αυτό παρατηρείται ότι πολύ συχνά φυτρώνει δίπλα σε μεγάλες λεωφόρους ή ακόμα και στο... τσιμέντο! Μάλιστα όταν κόβεται μπορεί να ξαναφυτρώνει πολύ γρήγορα, ιδιότητα που κάνει πολύ δύσκολη την καταπολέμησή του.

Σημειώνεται ότι ο αείλανθος περιλαμβάνεται στα προτεινόμενα δέντρα για τις αναδασώσεις και τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις οικολόγων.

Ο ευκάλυπτος

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, ο αείλανθος δεν είναι το μοναδικό φυτό που έχει έρθει από το εξωτερικό και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Αρκετά είναι τα ξενικά φυτά που έχουν εγκλιματιστεί στο ελληνικό περιβάλλον.

Ένα από αυτά είναι ο ευκάλυπτος. Ήρθε στην Ελλάδα από την Αυστραλία το 1864 και έκτοτε παρατηρείται σε πάρα πολλές περιοχές. Μεγάλη εξάπλωση στα νησιά καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές έχει και το φυτό αθάνατος.

Σε όλη την Ελλάδα μπορεί να δει κανείς και διάφορα είδη φοινικοειδών, που εισάγονται κυρίως από την Αίγυπτο. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η ανεξέλεγκτη εισαγωγή φοινικοειδών είναι ενδεικτικό παράδειγμα των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν γενικώς οι εισαγωγές ξένων φυτών. Ένα σκαθάρι που ήρθε μαζί με φοίνικες από την Αίγυπτο έχει προσβάλει δεκάδες δέντρα και απειλεί και τα ενδημικά είδη φοινίκων.

Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ξένων φυτών ανθεκτικών στη ρύπανση και σε ακραίες καιρικές συνθήκες δεν αποτελεί μονόδρομο, λένε οι γεωπόνοι. Και προσθέτουν ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα ελληνικών φυτών τα οποία μπορούν να φυτευτούν στις πόλεις προσφέροντας οξυγόνο και συγκρατώντας τους ρύπους. Η κουτσουπιά, η χαρουπιά, η ελιά, το κυπαρίσσι, ο σχίνος, η πικροδάφνη, η μαντζουράνα είναι δέντρα και φυτά που δεν απαιτούν πολύ νερό και έχουν μεγάλη φυλλική επιφάνεια ώστε να μαζεύουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!

Ήρθε στην Ελλάδα για τον Εθνικό Κήπο και σήμερα έχει κατακλύσει τη χώρα!

Ο αΐλανθος και οι πυρκαγιές

Ο αΐλανθος (αγριοκαρυδιά ή βρωμόδενδρο) είναι ένα δένδρο ιδιαίτερα πρόσφορο για αναδασώσεις. Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Π. Συρμαγιάς, γεωπόνος (εφ. Τα Νέα, 18/9/2000):

«Ο αΐλανθος είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο, ταχύτατης ανάπτυξης, ανθεκτικότατο στην ξηρασία, σχεδόν απρόσβλητο από εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες, ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε έδαφος και γενικά παρουσιάζει κανονική ανάπτυξη υπό τις πιο δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας. Οι ρίζες του εισβάλλουν εύκολα και γρήγορα παντού και παράλληλα αναπτύσσει πολυάριθμες παραφυάδες, γι' αυτό είναι κατάλληλο για συγκράτηση επικλινών εδαφών.

Επειδή οι απαιτήσεις του σε καλλιεργητικές φροντίδες είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες, αυτοφύεται στα πιο απίθανα μέρη, όπως στα όρια οικοπέδων στις πόλεις, μέσα σε γκρεμισμένα οικήματα, μάντρες, αρχαιολογικούς χώρους, όπου βέβαια ουδέποτε δέχεται ποτίσματα ή άλλες περιποιήσεις κι όμως αναπτύσσεται κανονικά.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο.

Με δενδρύλλια αΐλανθου θα πρέπει να φυτευθούν ζώνες πλάτους 30-40 μ. ανάμεσα στα πευκοδάση, που θα αποτελούν εμπόδια εξάπλωσης των πυρκαγιών. Θα δημιουργηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο ένα είδος αντιπυρικών ζωνών στα δάση κι έτσι θα αποφεύγονται στο μέλλον οι μεγάλες καταστροφές του πλούτου της χώρας μας».