Λάχανο κατά του καρκίνου!

Ρένα Δημητρίου, εφ. Τα Νέα, 21/8/2007

Φυσικές χρωστικές σε οπωροκηπευτικά εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα πράσινα λαχανικά λειτουργούν προστατευτικά κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αυτό που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες έρευνες είναι πως τα λαχανικά που έχουν πλούσιο κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα, όπως οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και τα κόκκινα σταφύλια, δρουν περισσότερο ευεγερτικά κατά του καρκίνου.

Oι φυσικές χρωστικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το πλούσιο κόκκινο, το βαθύ μοβ ή το έντονο μπλε χρώμα λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι φυσικές χρωστικές που υπάρχουν σε λαχανικά, όπως οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο, τα κόκκινα σταφύλια και το μύρτιλλο, περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εξοντώνουν, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα.

Με στόχο να δουν αν μια διατροφή πλούσια στα παραπάνω λαχανικά είναι και αποτελεσματική κατά της ανάπτυξης καρκίνου, οι ειδικοί συνδύασαν έρευνες που πραγματοποίησαν σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και πειράματα σε ζώα. Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες έχουν συστατικά τα οποία καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Μάλιστα, το εξωτικό σκουρόχρωμο καλαμπόκι (σε χρώμα έντονο μοβ ή πορφυρό, που καλλιεργείται κυρίως στο Περού) και η αρωνία (είδος φυτού που μπορεί να έχει κόκκινους καρπούς ή φύλλα) βρέθηκε πως σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, σκοτώνοντας το 20% από αυτά. Οι τροφές που περιείχαν μικρότερες ποσότητες χρωστικών ουσιών, όπως τα ραπανάκια και τα μαύρα καρότα, επιβράδυναν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε ποσοστό 50%-80%.

Θαυματουργές χρωστικές

Οι επιστήμονες εξηγούν πως οι φυσικές χρωστικές ουσίες δεν απορροφώνται εύκολα από το κυκλοφορικό, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν στο στομάχι και τη γαστρεντερική οδό. Ίσως, όμως, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιότητάς τους κι επειδή επιβιώνουν στο κάτω μέρος του εντέρου να παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στην προστασία κατά του καρκίνου. Οι χρωστικές ουσίες ανήκουν στην ομάδα των αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες σε άλλες έρευνες έδειξαν ότι προστατεύουν και κατά των καρδιακών παθήσεων. «Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες έχουν συστατικά τα οποία καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, είτε εξετάζονται σε πειράματα στο εργαστήριο είτε μέσα στο σώμα», επισήμαναν οι ερευνητές κατά το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Όπως επισημαίνει ο «Γκάρντιαν», οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί η δομή των χρωστικών, ώστε να καταστούν περισσότερο δραστικές. Η μελέτη των επιστημόνων από το Οχάιο εντάσσεται σε μια μακροχρόνια έρευνα που στόχο έχει να κατανοηθούν καλύτερα οι ιδιότητες των 600 ανθοκυανίνων που υπάρχουν στη φύση. «Μόλις αρχίσαμε να ξύνουμε την επιφάνεια. Μόλις αρχίσαμε να κατανοούμε πώς το σώμα απορροφά και χρησιμοποιεί αυτές τις διαφορετικές ουσίες», είπαν χαρακτηριστικά.

Κόκκινα σταφύλια. Οι φυσικές χρωστικές που υπάρχουν σε αυτά περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων

ΜΕ ΠΟΡΦΥΡΟ Ή ΜΟΒ ΧΡΩΜΑ

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε ανθοκυανίνες καθυστερούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου