«Έκτος Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός με θέμα:

"ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τον Οργανισμό για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, προκηρύσσει τον έκτο (6Ο) Ετήσιο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την προώθηση των κλασικών σπουδών μεταξύ μαθητών και μαθητριών Λυκείων των χωρών της Ευρώπης, όπου διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά, με θέμα: "Γνώση και κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού".

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

Από την πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" για την προώθηση των κλασικών σπουδών μεταξύ μαθητών και μαθητριών Λυκείων των χωρών της Ευρώπης, με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω, εκτιμάται ότι θα προκύψει μεγάλη ωφέλεια για:

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Ο διαγωνισμός απευθύνεται:

α)σε μαθητές της Β' τάξης Λυκείου της Ελλάδας

β)σε μαθητές της Β' τάξης Λυκείου της Κύπρου.

Η ύλη και τα θέματα του διαγωνισμού γνωστοποιούνται εγκαίρως στους Διευθυντές και στους φιλολόγους καθηγητές της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό, σε συνεργασία με τους μαθητές τους. Η σχετική πρόταση συμμετοχής στο διαγωνισμό υποβάλλεται μέσω του οικείου σχολείου.

ΥΛΗ-ΘΕΜΑΤΑ-ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η ύλη του διαγωνισμού επιλέγεται από αρχαία ελληνικά κείμενα της αττικής διαλέκτου, πεζά και ποιητικά. Για τον έκτο (6ο) διαγωνισμό επελέγη η θεματική: «Η θέση της γυναίκας στην αρχαία ελληνική γραμματεία» και η ύλη έχει ως εξής:

1). Για τον Ευριπίδη: G. Murray 1966 (1902) και 2). Για τον Ξενοφώντα: Ε.C.Marchant 1962 (1921).

Τα θέματα του διαγωνισμού χωρίζονται σε δύο ομάδες, ως εξής:

A. ερωτήσεις κατανόησης του εξεταζόμενου κειμένου

B. ερωτήσεις ανάπτυξης του εξεταζόμενου κειμένου.

Συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο κείμενο έχει έκταση έως 20 σειρές ή στίχους και συνοδεύεται από δύο (2) ερωτήσεις κατανόησης και τρεις (3 ) ερωτήσεις ανάπτυξης.

Α. Οι ερωτήσεις κατανόησης αναφέρονται:

Β. Οι ερωτήσεις ανάπτυξης αναφέρονται:

Οι ερωτήσεις του Α' μέρους ζητούν σύντομη απάντηση και είναι υποχρεωτικές, ενώ οι ερωτήσεις του Β' μέρους ζητούν ευρύτερη παραγωγή λόγου.

Το εξεταζόμενο κείμενο δίνεται στο πρωτότυπο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2006-2007 θα ακολουθήσει τα εξής στάδια:

Εντός του Οκτωβρίου 2006:

α)την Επιτροπή επιλογής της ύλης και των θεμάτων του διαγωνισμού

β)την Επιτροπή βαθμολόγησης των γραπτών των διαγωνιζομένων.

Οι δύο επιτροπές ορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εντός του Νοεμβρίου 2006:

Υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό από τα ενδιαφερόμενα σχολεία.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν από τη Διεύθυνση κάθε ενδιαφερόμενου σχολείου με fax στη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στους αριθμούς fax: 210 3221521 και 210 32 10 385. Στη συνέχεια, οι πρωτότυπες αιτήσεις θα πρέπει να διαβιβασθούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία θα τις αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Τμήμα Β', Μητροπόλεως 12-14, 105 63, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.

Εντός του Ιανουαρίου 2006:

Το 2007 ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ως εξής:

Για τους μαθητές της Β' Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου ορίζεται η 31ηη Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.30 π.μ.

Ως τα μέσα Ιανουαρίου, αποστέλλεται διευκρινιστική εγκύκλιος σε όλους τους ενδιαφερομένους, σχετικά με τη διενέργεια του διαγωνισμού και την ημερομηνία δοκιμών του κεντρικού συστήματος αποστολής των θεμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ

Για την αξιολόγηση των γραπτών συγκροτούνται επιτροπές:

α). Ορίζεται Επιτροπή από εκπαιδευτικούς φιλολόγους, με ευθύνη των τοπικών αρμοδίων φορέων εκπαίδευσης της κάθε χώρας, η οποία αξιολογεί τα γραπτά και επιλέγει το καλύτερο γραπτό από κάθε Λύκειο που συμμετέχει στον διαγωνισμό.

β). Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή αυτή είναι τριμελής, συγκροτείται με ευθύνη του Διευθυντή της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, συγκροτείται από τις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι τριμελής και απαρτίζεται από ένα Σχολικό Σύμβουλο φιλολόγων, τον οποίο ορίζει ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης, ως Πρόεδρο, και δύο φιλολόγους που διδάσκουν σε Ενιαίο Λύκειο, ως μέλη. Συγκροτείται Ο Σχολικός Σύμβουλος ορίζεται από τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης . μία (1) τριμελής Επιτροπή σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το γραπτό που θα επιλεγεί από κάθε τοπική επιτροπή, ως το καλύτερο από κάθε σχολείο, αποστέλλεται στη διεύθυνση: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Τμήμα Β', Μητροπόλεως 12-14, 105 63, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ. Η προαναφερόμενη υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκεντρώνει όλα τα γραπτά εντός του Φεβρουαρίου και τα παραδίδει στην Επιτροπή βαθμολόγησης των γραπτών των διαγωνιζομένων, που έχει προταθεί από την Ομάδα Έργου. Η Επιτροπή βαθμολογεί τα γραπτά, σε εκατοντάβαθμη κλίμακα, και τα παραδίδει στην Ομάδα Έργου, η οποία εκδίδει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ως το τέλος Μαρτίου του 2007.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώνονται εντός του Απριλίου και ειδοποιούνται τα Λύκεια, οι καθηγητές και οι μαθητές που βραβεύτηκαν. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων διοργανώνει τη βράβευση των μαθητών.

Ως τα τέλη Μαϊου του 2007 κάθε τοπική επιτροπή, με ευθύνη του Προέδρου της, συντάσσει κατάσταση με το ονοματεπώνυμο των μαθητών, την επωνυμία της σχολικής μονάδας όπου φοιτούν και την αντίστοιχη βαθμολογία τους, αν αυτή υπερβαίνει το 70/100. Η κατάσταση αποστέλλεται και με fax και με το ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Τμήμα Β', Μητροπόλεως 12-14, 105 63, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Από το σύνολο των γραπτών που θα βαθμολογηθούν με 70 και άνω (σε εκατοντάβαθμη κλίμακα) θα βραβευθούν:

α)τα τρία (3) καλύτερα γραπτά μαθητών της Β' τάξης Λυκείου πανελλαδικά,

β)τα δύο (2) καλύτερα γραπτά μαθητών της Β' τάξης Λυκείου της Κύπρου.

Βραβεία θα απονεμηθούν, επιπλέον, στους μαθητές που θα ισοβαθμήσουν.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΦΗΜΟΙ ΜΝΕΙΕΣ

Σε όσους μαθητές συγκεντρώσουν βαθμολογία άνω του 70/100, και δεν συμπεριλαμβάνονται στους βραβευόμενους, θα απονεμηθεί Έπαινος ή Εύφημος Μνεία.

Η βράβευση θα γίνει σε ειδική τελετή που θα διοργανωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές που θα βραβευθούν, με τη συνοδεία τού καθηγητή που δίδαξε το μάθημα, θα συμμετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας διάρκειας επτά (7) ημερών, το οποίο θα διοργανώσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Ο ίδιος φορέας θα καλύψει και τα έξοδα διαμονής, διατροφής, ξενάγησης και εισιτηρίων του ταξιδιού των βραβευθέντων.

Επιπλέον, στους βραβευθέντες θα δωριστούν βιβλία και τιμητικά αναμνηστικά.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου 2007

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το όλο πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και διευθύνεται από Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους:

Ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής. ορίζεται η κυρία Μελίνα Παπαδάκη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το πρόγραμμα και έχουν την επιστημονική ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού, ορίζονται οι: Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, β' Αντιπρόεδρος, εκ μέρους της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, Γεώργιος Μανουσόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, Νικόλαος Δημητριάδης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων εκ μέρους του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, Αντώνιος Σακελλαρίου, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ως μέλη της Επιτροπής επιλογής ύλης και θεμάτων του διαγωνισμού ορίζονται οι:

Μιχάλης Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, με αναπληρωματικό τον Γεώργιο Βασίλαρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ μέρους της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, Σπυρίδων Παργινός, Ειδικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, με αναπληρωματικό τον Χρήστο Πολάτωφ, φιλόλογο, εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, Βασίλειος Σηφακάκης, Διευθυντής Λυκείου, εκ μέρους του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, Αναστασία Καραγεωργίου, φιλόλογος, με αναπληρωματικό τον Αντώνιο Νικολόπουλο, φιλόλογο, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Την επιμέλεια της Γραμματείας καθώς και όλων των πρακτικών ζητημάτων έχουν από κοινού οι: η Αμαλία Ρούβαλη, διοικητική υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Στυλιανός Μωριάτης, εκπαιδευτικός, αποσπασμένος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

(Πρόταση του ΥπΕΠΘ είναι να συμπεριληφθούν στην Γραμματεία από ένας εκπρόσωπος των φορέων που εκπροσωπούνται στην ΣΕΕ. Τα μέλη της Γραμματείας θα συντονίζονται μεταξύ τους και θα διεκπεραιώνουν εις έκαστος ένα μέρος του συνολικού έργου που θα πρέπει να έρθει εις πέρας).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, στη διεύθυνση και τα τηλέφωνα που αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο ή μέσω του Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: http://www.ypepth.gr/Προκηρύξεις/Διαγωνισμοί, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς: [email protected]. και στις ιστοσελίδες: της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων: http://www.eephil.gr, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: http://www.eccd.gr, του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας: http://www.odeg.gr, και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων: http://www.p-e-f.gr, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων: http://www.eephil.gr, του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας: http://www.odeg.gr, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: http://www.eccd.gr. Επίσης, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς: [email protected].