Έβδομος Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, προκηρύσσει τον έβδομο (7Ο) Ετήσιο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία για τους μαθητές της Β’ Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

• να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της Ελληνικής Αρχαιότητας και η σημασία τής μελέτης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας για τον σύγχρονο άνθρωπο,

• να προβληθεί η αρχαία ελληνική γλώσσα ως φορέας και μέσον έκφρασης ανθρωπιστικών αξιών και ως θεμελιώδης συνιστώσα των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών,

• να ενισχυθεί η καλλιέργεια των κλασικών γραμμάτων στα ευρωπαϊκά σχολεία.

Από την πραγματοποίηση του διαγωνισμού προκύπτει μεγάλη ωφέλεια για :

• τους μαθητές που θα συμμετάσχουν, γιατί θα διευρύνουν τις γνώσεις τους στα αρχαία ελληνικά και θα ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για τις κλασικές σπουδές. Επιπλέον, οι ξένοι μαθητές που θα βραβευτούν θα έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα,

• τους καθηγητές, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους για τις κλασικές σπουδές, να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών των αρχαίων ελληνικών στην ελληνική εκπαίδευση και να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό,

• τους φορείς υλοποίησης του διαγωνισμού, γιατί θα συμβάλουν στον γενικότερο προβληματισμό για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, αλλά και θα εμπλουτίσουν την εμπειρία τους από τις διεθνείς συνεργασίες,

• όλες τις συμμετέχουσες χώρες, γιατί θα έχουν την ευκαιρία περαιτέρω συνεργασίας για την προαγωγή των κλασικών σπουδών στον ευρωπαϊκό χώρο.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Ο διαγωνισμός απευθύνεται:

α) σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου της Ελλάδας

β) σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου της Κύπρου.

ΥΛΗ-ΘΕΜΑΤΑ-ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η ύλη του διαγωνισμού επιλέγεται από αρχαία ελληνικά κείμενα της αττικής διαλέκτου, πεζά και ποιητικά. Για τον έβδομο (7ο) διαγωνισμό η ύλη έχει ως εξής :

1.Ισοκράτους Λόγος Προς Δημόνικον, κεφάλαια 1 – 52 (Ἐν πολλοῖς μέν, ὦ Δημόνικε…τὰς τῆς φύσεως ἁμαρτίας ἐπικρατήσειεν).

2. Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβασις, Βιβλίο Β΄, κεφάλαιο 12 (Τῇ δὲ ὑστεραίᾳ…καὶ ἐπὶ τῷδε ἐπαινῶ Ἀλέξανδρον)

και Βιβλίο Γ΄, κεφάλαια 1 ‐ 2 ( Ἀλέξανδρος δὲ ἐπ’ Αἰγύπτου … καὶ τῶν ἐκ γῆς καρπῶν εἵνεκα).

Εκδόσεις:

1. Ισοκράτης : Εκδόσεις Budé, Σειρά Belles-Lettres, Παρίσι, 1963

2. Αρριανός : Εκδόσεις Λειψίας της Teubner, 1967

Τα θέματα του διαγωνισμού χωρίζονται σε δύο ομάδες:

A. ερωτήσεις κατανόησης του εξεταζόμενου κειμένου. Συνολική αξιολόγηση: 60 μόρια.

Β. ερωτήσεις ανάπτυξης του εξεταζόμενου κειμένου. Συνολική αξιολόγηση: 40 μόρια.

Το σύνολο των ερωτήσεων ανάγεται σε 100βαθμη κλίμακα.

Συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο κείμενο έχει έκταση έως 20 σειρές ή στίχους και συνοδεύεται από δύο (2) ερωτήσεις κατανόησης και τρεις (3 ) ερωτήσεις ανάπτυξης. Δίνονται απαντήσεις και στις δύο (2) ερωτήσεις κατανόησης και επιλέγονται δύο (2) από τις τρεις (3) ερωτήσεις ανάπτυξης.

Οι ερωτήσεις κατανόησης αναφέρονται:

3

• μία (1) στη μετάφραση ενός αποσπάσματος από το κείμενο που έχει ήδη προετοιμαστεί από τους συμμετέχοντες μαθητές και αξιολογείται με 30 μόρια,

• μία (1) στη γλωσσική επεξεργασία και στη δομή του κειμένου. Η ερώτηση αυτή αναφέρεται :

• α. στην γραμματική

• β. στο συντακτικό

• γ. στην ετυμολογία

Η ερώτηση αυτή αξιολογείται συνολικά με 30 μόρια.

Οι ερωτήσεις ανάπτυξης αναφέρονται:

• μία (1) στο γραμματειακό είδος και στην κατανόηση όλου του έργου,

• μία (1) στην ένταξη του κειμένου στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του,

• μία (1) στις ιδέες και στις αξίες του κειμένου σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

• Κάθε ερώτηση ανάπτυξης αξιολογείται με 20 μόρια, σύνολο 40 μόρια.

Οι ερωτήσεις κατανόησης ( Α’ μέρους) ζητούν σύντομη απάντηση και είναι υποχρεωτικές, ενώ οι ερωτήσεις ανάπτυξης ( Β’ μέρους) ζητούν ευρύτερη παραγωγή λόγου.

Το εξεταζόμενο κείμενο δίνεται στο πρωτότυπο.

• Οι μαθητές δίνουν απαντήσεις υποχρεωτικά και στις δύο (2) ερωτήσεις τού Α’ μέρους, και επιλέγουν δύο (2) ερωτήσεις από τις τρεις (3) του Β’ μέρους.

• Κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού το μόνο βοήθημα που επιτρέπεται είναι λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

• Οι μαθητές διαγωνίζονται σε τετράδια των πανελλαδικών εξετάσεων, αναγράφοντας ευκρινώς το ονοματεπώνυμό τους όπως αναφέρεται στη ταυτότητά τους.

• Με τη παράδοση του γραπτού τα στοιχεία της ταυτότητας του μαθητού καλύπτονται. 4

• Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις (3) ώρες. Ο χρόνος αρχίζει μετά τη διανομή των θεμάτων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2007-2008 θα ακολουθήσει τα εξής στάδια:

Α. Στην Ελλάδα :

Εντός του Οκτωβρίου 2007:

• Συνέρχεται η Ομάδα Έργου, η οποία απαρτίζεται από τη Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή, την Επιτροπή Επιστημονικών Υπευθύνων και την Επιτροπή Επιλογής τής Ύλης και των Θεμάτων, όπως ορίζονται κατωτέρω, για να ορίσει και οριστικοποιήσει την ύλη του διαγωνισμού.

Εντός των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2007:

Αποστέλλεται η προκήρυξη με την ύλη του διαγωνισμού και την έντυπη αίτηση συμμετοχής ( Έντυπο Α) σε όλους τους ενδιαφερόμενους (Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ02, Διευθυντές Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένους Γραφείων Β/θμιας Εκπαίδευσης). Στη συνέχεια γνωστοποιείται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις και τα γραφεία Β/θμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία της ευθύνης τους.

Υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών στη Διεύθυνση του Λυκείου. Ο Διευθυντής του Λυκείου συμπληρώνει το σχετικό έντυπο με τα στοιχεία των μαθητών και του σχολείου ( Έντυπο Α ).

Το Έντυπο Α’ αποστέλλεται από τη Διεύθυνση κάθε σχολείου με φαξ και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφαση του Περιφερειάρχη εκ/παίδευσης συγκροτείται Τοπική Επιτροπή μετά από πρόταση του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφέρειας Εκπαίδευσης.

5

Η Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) ως επτά μέλη (7), ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων (ΠΕ02) και μέλη εκπαιδευτικοί φιλόλογοι( ΠΕ02). Δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων Συμβούλων ως μέλη, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων μαθητών.

Αποκλείεται η συμμετοχή στην επιτροπή, εκπαιδευτικών των οποίων οι μαθητές ή τέκνα διαγωνίζονται. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Τοπική Επιτροπή είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των αιτήσεων συμμετοχής από τα Λύκεια ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2007.

Εντός των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2008

• Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταρτίζει μία συγκεντρωτική κατάσταση των σχολείων του νομού στην οποία αναφέρονται ( Έντυπο Β) :

- η επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του σχολείου, τηλέφωνο - φαξ - ηλεκτρονική διεύθυνση,

- τα ονοματεπώνυμα του Διευθυντή και του διδάσκοντα καθηγητή,

- ο συνολικός αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαβιβάζει την ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση και τις αιτήσεις των υποψηφίων μαθητών στην οικεία Τοπική Επιτροπή. Από τους ανωτέρω ορίζονται τα εξεταστικά κέντρα (ένα ή περισσότερα) και οι επιτηρητές. Στη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων , Τμήμα Β', Α. Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι Αττικής, Φαξ: 210 344 24 68/ 210 344 24 66. Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected], (υπόψιν Σ. Μωριάτη), [email protected] (υπόψιν Α. Ρούβαλη), αποστέλλεται με φαξ και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αντίγραφο μόνο της συγκεντρωτικής κατάστασης (Έντυπο Β) και λεπτομερής κατάσταση των εξεταστικών 6

κέντρων (επωνυμία-τηλέφωνο-φαξ) και των υπευθύνων και των αναπληρωτών τους αντίστοιχα ( όνομα- κινητό τηλέφωνο) . ( ???????)

Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής τους από το ΥΠΕΠΘ, ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2008, ημέρα Παρασκευή.

• Ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2008 επιλέγονται τα θέματα του «7ου Ετήσιου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία:

• συνέρχεται η Επιτροπή επιλογής της ύλης και των θεμάτων σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Επιστημονικών Υπευθύνων και ορίζουν από κοινού τα θέματα του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, σε κοινή συνεδρίαση με τη Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή, τα θέματα συζητούνται και οριστικοποιούνται.

• Ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2008 αποστέλλεται διευκρινιστική εγκύκλιος σε όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τη διενέργεια του διαγωνισμού και την ημερομηνία δοκιμών του κεντρικού συστήματος αποστολής των θεμάτων.

• Την ημέρα τής διεξαγωγής τού διαγωνισμού τα θέματα αποστέλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Σύστημα Ασύρματης Μετάδοσης Δεδομένων (VBI) στα εξεταστικά κέντρα του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται παρουσία και ευθύνη τού Διευθυντή της σχολικής μονάδας που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο καθώς και τη παρουσία μελών της Τοπικής Επιτροπής.

Η όλη διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του Διευθυντή της οικείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της αρμόδιας Τοπικής Επιτροπής.

Ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού για τους μαθητές της Β’ Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου ορίζεται η 1ηη Μαρτίου 2008, ημέρα Σάββατο από τις 10 π.μ. έως τις 13 μ.μ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ

α). Η τοπική Επιτροπή αξιολογεί τα γραπτά και επιλέγει τα πέντε (5) καλύτερα από κάθε νομό των οποίων η βαθμολογία είναι άνω των 70/100. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι παρόμοια με το σύστημα των πανελληνίων 7

εξετάσεων ( συμμετοχή δύο αξιολογητών, αναβαθμολόγηση, κάλυψη του ονόματος, έλεγχος για σημάδια στο γραπτό κλπ) .

β) Η Τοπική Επιτροπή παραδίδει με πρωτόκολλο στην οικεία Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης τα πέντε (5) επιλεγέντα γραπτά τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

?????? Για τα υπόλοιπα γραπτά θα γίνουν δύο (2) κατάλογοι.

Ο α’ κατάλογος ( Έντυπο Γ ) θα περιλαμβάνει τα ονοματεπώνυμα των μαθητών που συγκέντρωσαν βαθμολογία άνω των 70/100 καθώς και τα στοιχεία των σχολείων τους ( Δ/νσεις, τηλέφωνα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) ενώ ο β’ κατάλογος ( Έντυπο Δ) θα περιλαμβάνει τους μαθητές που συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 69/100.

?????? Αντίγραφο των ανωτέρω καταλόγων θα σταλούν σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή στη προαναφερθείσα διεύθυνση.

Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής από το Υπουργείο ορίζεται η 18η Απριλίου 2008, ημέρα Παρασκευή. Τα υπόλοιπα γραπτά θα διατηρηθούν από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης επί διετία βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

Τα επιλεγέντα γραπτά βαθμολογούνται εντός του Μαϊου 2008 από το σώμα βαθμολογητών που έχει ορισθεί από την Ομάδα ‘Εργου του διαγωνισμού.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2008 η Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή εκδίδει και ανακοινώνει τα αποτελέσματα στα Λύκεια.

Η τελετή απονομής των βραβείων διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων και τους συνεργαζόμενους φορείς και πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2008.

Β. Στην Κύπρο

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας αποστέλλει την παρούσα εγκύκλιο και την έντυπη αίτηση συμμετοχής στην Κύπρο. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου διεξάγει το διαγωνισμό και επιλέγει τα δέκα (10) καλύτερα γραπτά, τα οποία αποστέλλονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Τμήμα Β', Α. Παπανδρέου 37 151 80, Μαρούσι Αττικής, Ελλάδα, (υπόψιν Α. Ρούβαλη, Σ. Μωριάτη).

8

ΒΡΑΒΕΙΑ- ΕΠΑΙΝΟΙ

Από το σύνολο των επιλεγέντων γραπτών θα βραβευθούν:

α). τα τρία (3) καλύτερα γραπτά μαθητών της Β΄ τάξης Λυκείου πανελλαδικά,

β). τα δύο (2) καλύτερα γραπτά μαθητών της Β’ τάξης Λυκείου της Κύπρου.

Σε όσους μαθητές συγκεντρώσουν βαθμολογία άνω των 70/100 και δεν συμπεριλαμβάνονται στους βραβευόμενους, θα απονεμηθεί Έπαινος, ο οποίος για την Ελλάδα θα αποσταλεί στα σχολεία μέσω των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης μέχρι τέλος του 2008. Οι έπαινοι των Κυπρίων θα αποσταλούν μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε όλους τους διαγωνισθέντες θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

• Για την Ελλάδα, οι Βεβαιώσεις θα χορηγούνται από τον Προϊστάμενο του Γραφείου της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

• Για την Κύπρο, οι Βεβαιώσεις θα χορηγούνται από τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς εκπαίδευσης.

Οι μαθητές που θα βραβευθούν, με τη συνοδεία τού καθηγητή που δίδαξε το μάθημα, θα συμμετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας διάρκειας τεσσάρων (4) ημερών το οποίο θα διοργανώσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Στους βραβευθέντες θα χορηγηθούν, επίσης, βιβλία και αναμνηστικά δώρα.

Το όλο πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται από τη Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή που αποτελείται από τους:

• Μελίνα Παπαδάκη, Διευθύντρια Διεύθυνσης Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων και αναπληρωματικό μέλος την Μέλπομένη Σγάρτσου, Προϊστάμενη Τμήματος Β’ της Διεύθυνσης Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, για το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

• Σωτήριο Γκλαβά, Αναπληρωτή Πρόεδρο, και αναπληρωματικό μέλος την Καίτη Ζουγανέλη, Πάρεδρο, για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,

• Ζωή Δημακοπούλου, Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. και αναπληρωματικό μέλος τον Βασίλειο Φίλια, πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και α’ Αντιπρόεδρο, για την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά. 9

• Γεωργία Ξανθάκη, Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο και αναπληρωματικό μέλος την Νάντια Παναγουλέα, Φιλόλογο, μέλος του Δ.Σ., για την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων,

• Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντή και αναπληρωματικό μέλος τον Περικλή Σπάτουλα, αρχαιολόγο, Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών,

• Κωνσταντίνο Καρκανιά, Πρόεδρο και αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Παυλάκο, Γενικό Γραμματέα, για τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας,

• Αναστάσιο Στέφο, Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων, Πρόεδρο και αναπληρωματικό μέλος την Γεωργία Χαριτίδου, Προϊσταμένη Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενική Γραμματέα, για την Πανελλήνια ΄Ενωση Φιλολόγων.

Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής. ορίζεται η κυρία Μελίνα Παπαδάκη . Ως Αντιπρόεδρος ορίζεται η κυρία Μελπομένη Σγάρτσου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι,που έχουν την επιστημονική ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού, ορίζονται οι:

Ιωάννης Σταμουλάκης διδάκτωρ Φιλολογίας, αποσπασμένος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με αναπληρωματικό μέλος τον Κωνσταντίνο Ναστούλη, διδάκτορα Φιλολογίας, αποσπασμένο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,

Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, β’ Αντιπρόεδρος, με αναπληρωματικό μέλος την Αριστέα Τόλια, Επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, για την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, Γεώργιος Μανουσόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, με αναπληρωματικό μέλος την Ευανθία Δρακωνάκη-Καζαντζάκη, Επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, για την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων,

Νικόλαος Δημητριάδης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων με αναπληρωματικό μέλος τον Απόστολο Παπαθεοδώρου, πρώην Γενικός Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, για τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας,

Αντώνιος Σακελλαρίου, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με αναπληρωματικό μέλος τον Ιωάννη Πανούση, Λέκτορα Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ 10

Ως μέλη της Επιτροπής επιλογής ύλης και θεμάτων του διαγωνισμού ορίζονται οι:

Γεώργιος Βασίλαρος, Επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωματικό μέλος την Χρυσούλα Αλεξοπούλου, Σχολική Σύμβουλο ΠΕ02, για την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά,

Σπυρίδων Παργινός, Ειδικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, με αναπληρωματικό μέλος τον Χρήστο Πολάτωφ, εκπαιδευτικό ΠΕ02, για την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων,

Βασίλειος Σηφακάκης, Διευθυντής Λυκείου ε.σ, με αναπληρωματικό μέλος τον Αντώνιο Αντωνάκο, εκπαιδευτικό ΠΕ02, για τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας,

Αναστασία Καραγεωργίου, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02, με αναπληρωματικό μέλος τον Εμμανουήλ Στεργιούλη, Διευθυντή Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, για την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Ορίζεται ως Ομάδα Έργου του 7ου Ετήσιου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία το σύνολο των μελών των ανωτέρω επιτροπών: Συντονιστικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επιστημονικών Υπευθύνων, Επιτροπής Επιλογής της Ύλης και των Θεμάτων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Την επιμέλεια της Γραμματείας και όλων των πρακτικών ζητημάτων έχουν η Αμαλία Ρούβαλη, διοικητική υπάλληλος ΠΕ1 του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Στυλιανός Μωριάτης, εκπαιδευτικός, αποσπασμένος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό στη διεύθυνση και τα τηλέφωνα που αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο ή μέσω του Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: http://www.ypepth.gr/ΔιεθνείςΣχέσεις/Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός 11

Διαγωνισμός/, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς: [email protected]. και στις ιστοσελίδες: της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων: http://www.eephil.gr, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: http://www.eccd.gr., του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας: http://www.odeg.gr, και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων: http://www.p-e-f.gr.

Ο Γενικός Γραμματέας

Πρέσβης Δημήτρης Πλατής