ΘΕΜΑ:  «Ένατος Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία».

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά και  το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, προκηρύσσει τον ένατο (9Ο) Ετήσιο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία για τους μαθητές της Β’ Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

 

  Από την πραγματοποίηση του διαγωνισμού προκύπτει μεγάλη ωφέλεια για :

 

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Ο διαγωνισμός απευθύνεται:

α) σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου της Ελλάδας

β) σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου της Κύπρου.

 

ΥΛΗ-ΘΕΜΑΤΑ-ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

            Η ύλη του διαγωνισμού επιλέγεται από αρχαία ελληνικά κείμενα της αττικής διαλέκτου, πεζά και ποιητικά. Για τον ένατο (9ο) διαγωνισμό η ύλη έχει ως εξής :

Πλάτωνος Φαίδων § 57 a- 61c, 116- τέλος του κειμένου.

Έκδοση  των E.A.DUKE, W.F.HICKEN, W.S.M.NICOLL, D.B.ROBINSON, J.C.G.STRACHAN,  Έκδοση Οξφόρδης, 1995

Το εξεταζόμενο κείμενο δίνεται στο πρωτότυπο.

Τα θέματα του διαγωνισμού  χωρίζονται σε δύο ομάδες:

  1. ερωτήσεις κατανόησηςτου εξεταζόμενου αποσπάσματος. Συνολική αξιολόγηση: 60 μόρια.

Β. ερωτήσεις ανάπτυξης του εξεταζόμενου έργου. Συνολική αξιολόγηση:

40 μόρια.

Το σύνολο των ερωτήσεων ανάγεται σε 100βαθμη κλίμακα.

Συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο απόσπασμα έχει έκταση έως 20 σειρές ή στίχους και συνοδεύεται από δύο (2)  ερωτήσεις  κατανόησης, στις οποίες δίνεται σύντομη απάντηση και είναι υποχρεωτικές και  τρεις (3 ) ερωτήσεις ανάπτυξης, από τις οποίες επιλέγονται δύο (2) από τις τρεις (3) και ζητείται ευρύτερη παραγωγή λόγου.

Οι ερωτήσεις κατανόησης αναφέρονται:

μία (1) στη μετάφραση του συγκεκριμένου αποσπάσματος και αξιολογείται με 30 μόρια

μία (1) στη γλωσσική επεξεργασία και στη δομή του αποσπάσματος και αξιολογείται συνολικά με 30 μόρια. Η ερώτηση αυτή αναφέρεται :

α. στην γραμματική (10 μόρια)

β. στο συντακτικό (10 μόρια)

γ. στην ετυμολογία (10 μόρια).

Οι ερωτήσεις ανάπτυξης αναφέρονται:

μία (1) στο περιεχόμενο  όλου του  έργου και στο γραμματειακό είδος στο οποίο ανήκει (20 μόρια),

μία (1) στην ένταξη όλου του έργου στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του (20 μόρια),

μία (1) στις ιδέες και στις αξίες του έργου σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.(20 μόρια).

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η  διεξαγωγή του διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2009-2010 θα ακολουθήσει τα εξής στάδια:

Α. Στην Ελλάδα :

 

      Εντός του Σεπτεμβρίου 2009:

Συνέρχεται η Ομάδα Έργου, η οποία απαρτίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή, την Επιτροπή Επιστημονικών Υπευθύνων και την Επιτροπή Επιλογής τής Ύλης και των Θεμάτων, όπως ορίζονται κατωτέρω, για  να ορίσει και να οριστικοποιήσει την ύλη του διαγωνισμού.

 

     Εντός των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου  2009:

 

Αποστέλλεται η προκήρυξη με την ύλη του διαγωνισμού και τα σχετικά έντυπα σε όλους τους ενδιαφερόμενους (Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ02, Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένους Γραφείων Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης). Στη συνέχεια,  η προκήρυξη γνωστοποιείται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία της ευθύνης τους.

Υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών στην Διεύθυνση του Λυκείου. Ο Διευθυντής του Λυκείου συμπληρώνει το σχετικό έντυπο με τα στοιχεία των μαθητών και του σχολείου (Έντυπο Α). Το Έντυπο Α αποστέλλεται από τη Διεύθυνση κάθε σχολείου με φαξ και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των αιτήσεων συμμετοχής από τα Λύκεια ορίζεται η 18η  Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Παρασκευή..

Εντός των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010

            1. η επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του σχολείου, τηλέφωνο- φαξ

-ηλεκτρονική διεύθυνση,

2. τα ονοματεπώνυμα του Διευθυντή και του διδάσκοντος καθηγητή,

3. ο συνολικός αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν στον             διαγωνισμό.

- αντίγραφο μόνο της συγκεντρωτικής κατάστασης (Έντυπο Β) με φαξ και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

- λεπτομερής κατάσταση ( Έντυπο Εξεταστικών κέντρων)  με τα στοιχεία :

α- των υπευθύνων των εξεταστικών κέντρων και των αναπληρωτών τους, αντίστοιχα (ονοματεπώνυμο – κινητό τηλέφωνο)

 β- των εξεταστικών κέντρων

Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής τους από το Υπουργείο ορίζεται η 19η  Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Παρασκευή.

συνέρχεται η Επιτροπή επιλογής της Ύλης και των Θεμάτων σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Επιστημονικών Υπευθύνων και ορίζουν από κοινού τα θέματα του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, σε κοινή συνεδρίαση με τη Συντονιστική Επιτροπή, τα θέματα συζητούνται και οριστικοποιούνται.

  Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την παρουσία και την ευθύνη τού Διευθυντή της σχολικής μονάδας που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, καθώς και με την παρουσία μελών της Τοπικής Επιτροπής.

Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας παραδίδει τα γραπτά στην οικεία Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης προς φύλαξη, γνωστοποιώντας της παράλληλα τον αριθμό των μαθητών που τελικά συμμετείχαν. Η Τοπική Επιτροπή αξιολογεί τα ανωτέρω γραπτά.

  Ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμούγια τους μαθητές της Β’ Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου ορίζεται η 11η  Μαρτίου  2010, ημέρα Πέμπτη, από τις 11.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ

 

 Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής από το Υπουργείο ορίζεται η 16η Απριλίου 2010, ημέρα Παρασκευή.

Τα υπόλοιπα γραπτά θα διατηρηθούν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μία διετία βάσει της σχετικής νομοθεσίας και στη συνέχεια θα καταστραφούν με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συμπλήρωση των εντύπων (Α, Β, εξεταστικών κέντρων) και η αποστολή τους σε ηλεκτρονική μορφή στο Υπουργείο είναι επιβεβλημένη.

Εντός των μηνών Απριλίου και  Μαϊου 2010 τα επιλεγέντα γραπτά βαθμολογούνται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από το Σώμα των βαθμολογητών που έχει ορισθεί από την Ομάδα ΄Εργου του διαγωνισμού.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2010 η Συντονιστική Επιτροπή εκδίδει τα αποτελέσματα και τα ανακοινώνει στα Λύκεια.

 

 

Β. Στην  Κύπρο

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας αποστέλλει την παρούσα εγκύκλιο και την έντυπη αίτηση συμμετοχής στην Κύπρο. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου διεξάγει τον διαγωνισμό και επιλέγει τα δέκα (10) καλύτερα γραπτά, τα οποία αποστέλλονται για βαθμολόγηση στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Τμήμα Β', Α. Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι Αττικής, Ελλάδα, (υπ΄όψιν Σ. Μωριάτη, Α. Ρούβαλη και Α. Δημοπούλου).

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ- ΕΠΑΙΝΟΙ

Από το σύνολο των επιλεγέντων γραπτών  θα απονεμηθούν:

Α. Βραβεία :

α) Στα πέντε (5) καλύτερα γραπτά μαθητών-τριών της Β΄ τάξης Λυκείου πανελλαδικά,

β) Στα δύο (2) καλύτερα γραπτά  μαθητών-τριών της Β’ τάξης Λυκείου της  Κύπρου.

Η τελετή απονομής των βραβείων διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και τους συνεργαζόμενους φορείς και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2010.

Εφεξής, θεσπίζεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας. Οι συμμετέχουσες χώρες του εξωτερικού θα τιμηθούν εκ περιτροπής. Η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα τιμηθεί για την  προσφορά της στον διαγωνισμό.  Μία χώρα του εξωτερικού που ορίζεται ως τιμώμενη δεν θα μπορεί να είναι τιμώμενη και πάλι αν δεν παρέλθει δεκαετία.

Στους βραβευθέντες-θείσες θα χορηγηθούν, επίσης, βιβλία και αναμνηστικά δώρα.

Οι μαθητές-τριες που θα βραβευθούν, με τη συνοδεία τού καθηγητή-τριας  που δίδαξε το μάθημα, θα συμμετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας διάρκειας  έως έξι(6)  ημερών, το οποίο θα διοργανώσει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Β. Έπαινοι:

Τα γραπτά που θα  συγκεντρώσουν βαθμολογία από 70/100 και άνω από το Σώμα των βαθμολογητών που έχει οριστεί από την Ομάδα Έργου του διαγωνισμού, θα λάβουν έπαινο.  

Οι Έπαινοι των Ελλήνων μαθητών-τριων  θα αποσταλούν στα σχολεία μέχρι το τέλος του 2010.

Οι Έπαινοι των Κυπρίων μαθητών θα αποσταλούν μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Σε όλους τους διαγωνισθέντες θα χορηγηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

 

Το όλο πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υλοποιείται από Συντονιστική Επιτροπή,  που αποτελείται από τους:

 

Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ορίζεται η κυρία Μελίνα Παπαδάκη. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κύριος Βασίλειος Μπαϊρακτάρης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

 

Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι, που έχουν την επιστημονική ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού, ορίζονται οι:

             

 

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ως μέλη της Επιτροπής επιλογής της Ύλης και των Θεμάτων του διαγωνισμού ορίζονται οι:

                                               

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

Ως Ομάδα Έργου του 9ου Ετήσιου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού  στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία ορίζεται το σύνολο των μελών των ανωτέρω επιτροπών: Συντονιστικής Επιτροπής, Επιστημονικών Υπευθύνων, Επιτροπής Επιλογής της Ύλης και των Θεμάτων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Την επιμέλεια του Συντονισμού και της Γραμματείας καθώς και όλων των πρακτικών ζητημάτων έχουν η Αμαλία Ρούβαλη, διοικητική υπάλληλος ΠΕ1 του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και οι Στυλιανός Μωριάτης και Αθανασία Δημοπούλου, εκπαιδευτικοί  ΠΕ05, αποσπασμένοι στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό στη διεύθυνση και τα τηλέφωνα που αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο ή μέσω του Διαδικτύου:

            http://www.ypepth.gr/ΔιεθνείςΣχέσεις/Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός/        9ος

και στο αγγλικό τμήμα της ιστοσελίδας κάτω από το λήμμα: AnnualEuropeanStudentCompetitioninAncientGreekLanguageandCulture, στον Σύνδεσμο: 9th AnnualEuropeanStudentCompetitioninAncientGreekLanguageandCulture όπως και στην Εκπαιδευτική Πύλη του πρώην ΥΠΕΠΘ: http://www.e-yliko.gr/Διαγωνισμοί

                                                           

 

                                                                          Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

                                                             

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1.1.Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης

5.  Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, 

6.  ‘Όλα τα Λύκεια της Κύπρου,  μέσω του Υπουργείου Παιδείας και  Πολιτισμού της   

Κύπρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

2. Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων

3.  Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων

4. Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

5. Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά

6. Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Εσωτερική Διανομή:

1.   Γραφείο Υπουργού  κας Διαμαντοπούλου

2. Γραφείο Υφυπουργού κ. Πανάρετου

3. Γραφείο Υφυπουργού  κας Χριστοφιλοπούλου

4. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και

Θρησκευμάτων

5. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς

6. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης

7. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα 

8. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα 

9.Γραφείο Ειδικού Γραμματέα

10. Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 11. Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού

Πρoσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων

12.Διεύθυνση ΔΕΣ- Τμήματα Α',Β',Γ' (10)

13. ΕΥΔ/ΕΠΕΔΒΜ.