Α'. Σχεδιάγραμμα, Β'. Κείμενα, Γ'. Βιβλιογραφία

Θέμα: Εργασία/Εξειδίκευση

Συναφή θέματα:

Α'. Σχεδιάγραμμα

Οφέλη εργασίας

Εξειδίκευση

Ε1.Θετικά-Αρνητικά εξειδίκευσης

α)Θετικά

β)αρνητικά

Ε2.Ανάγκη συνεχούς κατάρτισης

Β'. Κείμενα

<Εξειδίκευση>

(Σχλικό βιβλίο Έκφρασης/Έκθεσης Β' Λυκείου, σελ. 98· από τις εφημερίδες, 31-5-1998)

Οι αλλαγές στην αγορά, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη συγκεκριμένη ζήτηση, "υποχρεώνουν" τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (σχολείο, πολιτεία και οικογένεια) να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Το νέο εργασιακό τοπίο μοιάζει σαν "άγνωστη χώρα" σε σχέση με τις παραδοσιακές αντιλήψεις της κοινωνίας και οι νέοι μοιάζουν ωσάν να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί στην προσπάθειά τους να εναρμονισθούν με τις σημερινές ανάγκες της αγοράς και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν μία σταθερή και σίγουρη για το μέλλον δουλειά. […]

Στο τρίπτυχο "μεταπτυχιακές σπουδές - εξειδίκευση", "ενίσχυση του ρόλου των διαμεσολαβητικών κρατικών φορέων απασχόλησης" και "ανάπτυξη ενός σωστού σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού", εστιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της Οικονομικής της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Σακέλλης τους άξονες ενεργειών στις οποίες οφείλει να προβεί η πολιτεία ώστε να μη δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάσμα με άμεση συνέπεια την ανεργία. […]

"Οι μεταβολές που επήλθαν στην παραγωγή ήταν ραγδαίες και όντως δημιούργησαν τις ανάγκες για καινούργιες εξειδικεύσεις και επαγγέλματα. Όμως, προοδευτικά -από τα μέσα της δεκαετίας του '80 - διαπιστώνεται ότι η ανάγκη αυτή πλέον γίνεται όλο και πιο επιτακτική, ενώ παράλληλα κρίνεται προσφορότερο να καλύπτεται μέσα από μεταπτυχιακά τμήματα ή ανάλογα από τα προγράμματα συνεχούς κατάρτισης, τα οποία θα οργανωθούν αργότερα.

Η εξειδίκευση, εξάλλου, θα βοηθήσει να ξεπερασθεί η κρίση που μαστίζει ορισμένα από τα παραδοσιακά "καλά" επαγγέλματα. "Επιγραμματικά, οφείλουμε να φτιάξουμε τη σχέση εκπαίδευσης - κατάρτισης, καθώς η πρώτη δίνει το χρώμα στο υλικό της δεύτερης". […] "Σήμερα διαπιστώνεται το οξύμωρο, παρά την ανεργία, να έχουμε κενές θέσεις εργασίας λόγω ελλείψεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Οφείλουμε ταυτόχρονα η ανάπτυξη που θα υπάρχει να είναι "εντάσεως απασχόλησης" σύμφωνα με τον ορισμό της Ε.Ε., δηλαδή να δημιουργεί θέσεις εργασίας".

Ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, τέλος, είναι ο πλέον αδύναμος τομέας στη χώρα μας παρά τη σημαντική διεθνώς εξέλιξη του θεσμού. "Η ισορροπία ανάμεσα στα ταλέντα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι επιβεβλημένη. Στην προβληματική, όμως, των παιδιών σήμερα υπάρχει κυρίως έλλειψη στόχου. Συνήθως τα παιδιά αναφέρονται σε δέσμες και κατευθύνσεις και όχι σε στόχους που να ανταποκρίνονται σε κάποια ταλέντα", παρατηρεί ο κ. Σακέλλης.

Έκρηξη της ευέλικτης εργασίας

Ηλίας Γεωργάκης, εφ. Τα Νέα, 24/8/2011

Το 40% των νέων συμβάσεων που συνάπτονται στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι πλήρους απασχόλησης

Μείωση αποδοχών έως και 30% προκαλούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, που κάνουν θραύση στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος της πλήρους απασχόλησης. Σήμερα 40% των νέων θέσεων εργασίας αφορούν ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ η ανεργία τραβά την ανηφόρα σε τουριστική μάλιστα περίοδο. Τον Ιούλιο οι άνεργοι που κατέγραψε ο ΟΑΕΔ έφθασαν τους 777.872!

Τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) καταδεικνύουν τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Η παροχή εξάωρης εργασίας, αντί του κλασικού οκταώρου, σημαίνει μείωση αποδοχών της τάξης του 25%, για τα τετράωρα φτάνει το 50%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και σε 85% αν ο εργοδότης επιβάλλει εργασία μόνο μίας ημέρας την εβδομάδα (όπως έχει καταγγελθεί στο ΣΕΠΕ ότι συμβαίνει). Οι προαναφερόμενες μειώσεις θεωρούνται νόμιμες και είναι ανεξάρτητες από τις μειώσεις αποδοχών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μέσω ατομικών συμφωνιών, της τάξης του 10% κατά μέσο όρο.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ (για το α' εξάμηνο του έτους):

Όπως παρατηρεί ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, είναι εμφανής η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εργασίας άλλης μορφής. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος 54,6% σε σχέση με του 2009. Ηδη, τους έξι πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις είτε μερικής είτε εκ περιτροπής εργασίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιστοιχούσαν στο 66,9% και το πρώτο εξάμηνο του 2011, στο 59,77%. Από την άλλη, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009, σε 26,1% το 2010 και 32,09% το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,14% των νέων συμβάσεων εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Εφιάλτης η ανεργία.

Στο μεταξύ, εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία αφού αύξηση 1,82% παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα 30-54 ετών αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό (62,70%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί 28,09% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών 9,21%. Στο επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλογεί 45,21% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο επίπεδο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (έως Γ' Γυμνασίου) 35,54%, στο επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 18% και στο επίπεδο Χωρίς Εκπαίδευση 1,25%.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας και την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα νέα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για το ύψος και τη σύνθεση των καταγεγραμμένων ανέργων επιβεβαιώνει δυστυχώς με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης σκληρής περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής».

Εκτίναξη της ανεργίας στο 17% από τον Σεπτέμβριο και κοντά στο 22% το 2012 προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Βάσει των μετρήσεων που γίνονται ώστε να καταγραφεί το φαινόμενο στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μετά το φθινόπωρο οπότε θα έχει τελειώσει και η τουριστική περίοδος ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τους 900.000. Αυτό σημαίνει ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει σε 18% και μαζί με τα ποσοστά που δεν δηλώνονται αναμένεται να φθάσει το 22%. Βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, και το 2012 η ανεργία θα αυξηθεί και ίσως να ξεπεράσει το 20%, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 1.200.000 άνθρωποι να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας.

Το τέλος της πλήρους απασχόλησης

Κώστας Παπαδής, εφ. Το Βήμα, 6/4/2011

Δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ

Το τέλος της πλήρους απασχόλησης

Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων συντελείται στην ελληνική αγορά εργασίας. Μία στις δύο νέες προσλήψεις, εντός του 2011, αφορά ελαστικές μορφές απασχόλησης και κυρίως την εκ περιτροπής εργασία, ενώ πάνω από 10.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία, εντός του πρώτου διμήνου του έτους.

Οι δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας απεικονίζονται στα στατιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011.

Το διάστημα αυτό μειώθηκαν οι νέες προσλήψεις καθώς 10.32% λιγότερες επιχειρήσεις προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας.

Από τις νέες συμβάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν, οι πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 45,08% σε σχέση με αυτές του πρώτου διμήνου του 2010. Συγκεκριμένα 79.932 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2010 σε 43.900 το 2011.

Μειωμένες κατά 11,65% είναι και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης από 27.857 το 2010 σε 24.611 το 2011. 

Αντιθέτως κατακόρυφη αύξηση 21,82% παρουσιάζουν οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης με 6.783 το 2010 σε 8.263 το 2011.

Το ΣΕΠΕ σχολιάζοντας τα στοιχεία υπογραμμίζει ότι «οι ελαστικές μορφές εργασίας κυριαρχούν το 2011των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 που εκπροσωπούσαν το 46,2%».

Το άλλο στοιχείο που καταδεικνύει τις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας αφορά τις μετατροπές των υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε μερική ή εκ περιτροπή εργασίας. 

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους σε μερικής απασχόλησης είναι αυξημένες κατά 199,15%, σε σχέση με το 2010. 

Ωστόσο και εδώ κυριαρχεί η εκ περιτροπή εργασία, καθώς οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής αυξήθηκαν κατά 1.121,45%, όταν πρόκειται για μετατροπές συμβάσεων που είχαν τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Και κατά 2.725% όταν πρόκειται για μετατροπές που έγινα με μονομερή απόφαση του εργοδότη. 

Η πολλή δουλειά όντως τρώει τον αφέντη

Εφημερίδα Το Βήμα, 5/4/2011

Έντεκα ώρες εργασίας αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες εμφράγματος

Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την ρήση ότι η "πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη" αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της όσοι εργάζονται πολλές ώρες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκείνοι που εργάζονται περισσότερες από 11 ώρες καθημερινά έχουν 67% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με εκείνους που εργάζονται 7-8 ώρες. Τονίζουν μάλιστα ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον μαζί με τους άλλους επιβαρυντικούς για την καρδιακή υγεία παράγοντες (κάπνισμα, διαβήτης, αρτηριακή πίεση κ.α.) να συνυπολογίζουν και τις ώρες εργασίας στην εκτίμησή τους για τις πιθανότητες εμφάνισης μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων των ασθενών τους. 

Εκτενής μελέτη

Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί του University College του Λονδίνου. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τα στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας που έγινε την δεκαετία του 1980 στην Μ.Βρετανία και στην οποία συμμετείχαν 7.100 δημόσιοι υπάλληλοι κανείς εκ των οποίων δεν αντιμετώπιζε κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ζωή και την πορεία της υγείας των εθελοντών για 11 χρόνια. Στο διάστημα αυτό 192 εθελοντές έπαθαν έμφραγμα. Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα αναφέρουν ότι αν και δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι οι πολλές ώρες εργασίας από μόνες τους προκαλούν καρδιακά προβλήματα εντούτοις είναι βέβαιο ότι συμβάλουν αρνητικά στην υγεία με τρόπο ανάλογο της κακής διατροφής, της έλλειψης σωματικής άσκησης και της κατάθλιψης. 

«Οι πολλές ώρες εργασίες συνδέονται με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και η έρευνα πρέπει να αποτελέσει ένα καμπανάκι κινδύνου για όσους εργάζονται υπερβολικά. Βέβαια δε θα πρέπει να υπάρξει πανικός σε όσους εργάζονται πολλές ώρες αφού όπως φαίνεται η εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Καλό θα ήταν όμως όσοι εργάζονται πολλές ώρες να αλλάξουν άμεσα τον τρόπο ζωής τους. Θα πρέπει να ακολουθούν υγιεινό διαιτολόγιο, να ασκούνται σωματικά και να φροντίζουν να κρατούν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στα φυσιολογικά επίπεδα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, o Μίκα Κιβιμάκι, επικεφαλής της έρευνας.

«Zούμε για να δουλεύουμε»

Μάρθα Καϊτανίδη, εφ. Τα Νέα, 6/6/2005

Tέσσερις στους δέκα Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω φόρτου εργασίας

«Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο να ζούμε για να δουλεύουμε, αντί να δουλεύουμε για να ζούμε. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό αυτό που λέω, αν σκεφτεί κανείς πως εργάζομαι κατά μέσον όρο 10 ώρες την ημέρα».

Το ωράριο του κ. Σωτήρη Τσιαμαντά, ο οποίος εργάζεται ως ηλεκτρολόγος - μηχανικός σε ιδιωτική εταιρεία, είναι το σύνηθες για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους. Το αποτέλεσμα; Ο ελεύθερος χρόνος που απομένει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ελάχιστος. Ο αντίκτυπος είναι εμφανής στις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, οι οποίες κλονίζονται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας ευρωπαϊκής μελέτης.

«Αν και έχω όλη την καλή διάθεση να βοηθώ τη σύζυγό μου στις δουλειές του σπιτιού, δεν προλαβαίνω. Είναι η μόνιμη γκρίνια που υπάρχει μεταξύ μας, αφού όλες οι ευθύνες έχουν πέσει πάνω της. Εγώ το μόνο που έχω αναλάβει είναι το σούπερ μάρκετ - αν βέβαια το προλάβω ανοιχτό, γιατί συνήθως αργώ. H αλληλοκατανόηση είναι το στοιχείο που διατηρεί την καλή μας σχέση», λέει ο κ. Τσιαμαντάς.

Όσο για τις διακοπές του, τι κι αν δικαιούται 22 ημέρες; Ευελπιστεί πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φέτος θα έχει μόλις 10 ημέρες στη διάθεσή του για να χαλαρώσει. H σύζυγός του, αναγκαστικά, περνά το υπόλοιπο της αδείας της στην Αθήνα, καθώς συμπαραστέκεται ηθικά στον άντρα της που εργάζεται μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Σύμφωνα με τη μελέτη «Δουλεύοντας και ζώντας σε μια διευρυμένη Ευρώπη», περίπου 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο στις κοινωνικές τους συναναστροφές αλλά και στις οικογενειακές τους σχέσεις λόγω του φόρτου εργασίας. Το ποσοστό αυτό τούς φέρνει στην πρώτη θέση μεταξύ των εργαζομένων στις υπόλοιπες χώρες - μέλη της E.E. Δεν πρόκειται, όμως, για τη μοναδική πρωτιά: σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 3 στους 10 Έλληνες εργάζονται περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ το άγχος και η πίεση που αισθάνονται έχουν πλέον χτυπήσει «κόκκινο»!

«Δεν τρώμε μαζί»

TO ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ φαγητό στο σπίτι έχει προ πολλού καταργηθεί για τα νέα εργαζόμενα ζευγάρια· ελάχιστα άλλωστε είναι αυτά που βρίσκουν χρόνο να φάνε μαζί τουλάχιστον το βράδυ: «Το έχουμε καταργήσει και αυτό. Ο καθένας τρώει ξεχωριστά, γιατί δεν έχουμε σταθερό ωράριο. Άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσουμε στο σπίτι με τα παιδιά. H μικρή μου είναι μόλις 8 μηνών κι επομένως κοιμάται νωρίς. Ο μεγάλος ωστόσο - 3½ ετών - κάθεται μαζί μας μέχρι τις 23.00 με 23.30, γιατί του λείπουμε και θέλει παρέα. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να πέσουμε στο κρεβάτι, είμαστε κατάκοποι. Τα νέα της ημέρας τα συζητάμε εν τάχει», τονίζει η κ. Κωνσταντίνα Πάρου, στέλεχος στο τμήμα μάρκετινγκ μεγάλης εταιρείας.

Ούτε στο... τηλέφωνο

ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ αν επικοινωνούν με τον σύζυγό της τηλεφωνικώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κ. Κωνσταντίνα Πάρου απαντά: «Συνήθως όταν μπορεί να μιλήσει αυτός δεν μπορώ εγώ και το αντίστροφο! Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί ένταση, αλλά γνωρίζουμε και οι δύο πως για όλα αυτά φταίνε εξωγενείς παράγοντες που δεν αφορούν τη σχέση μας. Πάντα κάποιος μένει παραπονεμένος...», συμπληρώνει.

Όσο για τη διασκέδαση, έρχεται αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα: «Έβγαινα πολύ περισσότερο όσο δούλευα στην Κομοτηνή. Κι αυτό γιατί στην επαρχία οι αποστάσεις είναι μικρότερες. Στην Αθήνα, όταν γυρνάς κουρασμένος στο σπίτι, η κίνηση στον δρόμο και η δυσκολία στο πάρκινγκ φαντάζουν Γολγοθάς. Και οι φίλοι μου, όμως, βρίσκονται στην ίδια μοίρα με μένα», υπογραμμίζει ο κ. Σωτήρης Τσιαμαντάς.

Γ'. Βιβλιογραφία