Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Ίχνη προϊστορικών ανθρώπων στα Μετέωρα

Εφημερίδα Τα Νέα, 17/4/2002

Τα ίχνη τεσσάρων ανθρώπινων πελμάτων, που εντοπίσθηκαν στο δάπεδο του σπηλαίου της Θεόπετρας, κοντά στα Μετέωρα, ανήκαν σε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που περπάτησαν στο σπήλαιο πριν από 46.000 χρόνια! Οι τρεις εξ αυτών, ίσως παιδιά, φορούσαν υποδήματα, ενώ ο ένας περπατούσε ξυπόλητος. Αποτελούν δε πολύτιμους μάρτυρες της εξέλιξης του ανθρώπου στην περιοχή μια και χρονολογούνται στην εποχή της μετάβασης από τον Homo Sapiens Neanderthalensis στον Homo Sapiens. Στα χνάρια των προϊστορικών ανθρώπων θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν οι επισκέπτες του σπηλαίου της Θεόπετρας, αφού αποφασίστηκε η αξιοποίησή του.

Το μικρό σπήλαιο της Θεόπετρας, που βρίσκεται 10 χλμ έξω από την Καλαμπάκα και κατοικήθηκε από το 75.000 έως το 3.500 π.Χ., αναδεικνύεται σε μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις της Ελλάδας καθώς αποδεικνύει τη συνέχεια του πολιτισμού στη χώρα μας πολύ πριν από τη Νεολιθική Εποχή. Επιπλέον τα κατάλοιπα σιταριού, κριθαριού και φακής σε άγρια και σε καλλιεργημένη μορφή αποδεικνύουν πως η καλλιέργειά τους δεν μεταφέρθηκε από την Ανατολή, αλλά αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα «κρύβει» την πρώτη ένδειξη κατοίκησης της Μεσολιθικής Περιόδου στη Θεσσαλία.

Πλήθος οστέινων κοσμημάτων, ένα χρυσό περίαπτο, ειδώλια, εργαλεία και κεραμικά αγγεία, που αποδεικνύουν τη χρήση πηλού ήδη από τη Μεσολιθική Εποχή, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου.