Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Aναδεικνύεται το σπήλαιο που πάτησε άνθρωπος πριν από 110.000 χρόνια

Εφημερίδα Τα Νέα, 24/3/2005

Το 1.350 τ.μ. σπήλαιο της Θεόπετρας φαίνεται πως δέχθηκε τους πρώτους του κατοίκους πριν από 110.000 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 4000 π.X.

Τα άδυτα του προϊστορικού σπηλαίου της Θεόπετρας - που «κρύβει» την πρώτη ένδειξη κατοίκησης της μεσολιθικής περιόδου στη Θεσσαλία και αποδεικνύει πως ο νεολιθικός πολιτισμός δεν ήρθε από την Ανατολή αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα- κοντά στα Μετέωρα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύ κοινό, καθώς θα γίνει επισκέψιμο.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια, καθώς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη ακολουθία επιχώσεων και αποδεικνύει αναμφισβήτητα τη συνέχεια του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο πολύ πριν από τη νεολιθική εποχή», επισημαίνει η διευθύντρια της ανασκαφής, Αικατερίνη Κυπαρίσση.

Τα ίχνη τεσσάρων αριστερών ανθρώπινων πελμάτων, που χρονολογούνται πριν από 110.000 χρόνια (σύμφωνα με άλλη χρονολόγηση 46.500 χρόνια) και ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους - οι τρεις εξ αυτών, που ίσως ήταν παιδιά, φορούσαν υποδήματα, ενώ ο ένας περπατούσε με γυμνά πόδια -, είναι ένα μόνο από τα ενδιαφέροντα ευρήματα που θα μπορούν να δουν οι επισκέπτες χάρη στον ειδικό φωτισμό και τους διαδρόμους που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι τρεις ταφές - εκ των οποίων η μία της παλαιολιθικής εποχής - οι 15 εστίες και οι μάζες πηλού που αποδεικνύουν τη χρήση πηλού κατά τη μεσολιθική περίοδο, ενώ η στρωματογραφία του αποδεικνύεται πολύτιμος «αναλυτής» των κλιματικών αλλαγών.

Όσο για το πλήθος οστέινων και λίθινων εργαλείων και κοσμημάτων, τα οστά ζώων, τα κατάλοιπα σιταριού, κριθαριού και φακής σε άγρια και σε καλλιεργημένη μορφή που βρέθηκαν στη Θεόπετρα θα εκτεθούν μελλοντικά στο μουσείο που σκοπεύει να δημιουργήσει ο δήμος της περιοχής, ο οποίος χρηματοδότησε και τη μελέτη ανάδειξής του.