Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Ανάδειξη του σπηλαίου της Θεόπετρας

Γιώτα Σύκκα, εφ. Καθημερινή, 25/3/2005

Μοναδική προϊστορική θέση του ελλαδικού χώρου με συνεχή κατοίκηση από τη Μέση Παλαιολιθική Περίοδο (110000 π.X.) ώς το τέλος της Νεολιθικής Περιόδου (3000 π.X.), το σπήλαιο της Θεόπετρας στη Θεσσαλία, όπου η 14χρονη αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ακόμη και ίχνη... πελμάτων, θα αναδειχθεί προκειμένου να γίνει επισκέψιμο από το κοινό. Στο σημαντικό αυτό μνημείο όπου αποκαλύφθηκαν τέσσερα αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων στη σειρά προερχόμενα μάλιστα από τέσσερα διαφορετικά πόδια, μάλλον παιδιών, βρέθηκαν σκελετοί της 15ης χιλιετίας αλλά και της 8ης και 9ης χιλιετίας π.X., οστέινα αντικείμενα, λίθινα εργαλεία, μάζες πηλού, ίχνη από φυτά και σπόρους που δείχνουν τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και πληροφορίες για το κλίμα και τις μεταβολές του.

Απ' αυτές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι την Ανώτατη Παλαιολιθική Περίοδο επικρατούσε θερμό κλίμα, σε αντίθεση με τους παγετώνες της Μέσης Παλαιολιθικής, στη σημερινή Θεσσαλία. Βρέθηκαν όμως και κατάλοιπα φωτιάς στα βαθύτερα ανθρωπογενή στρώματα, που με τη μέθοδο του άνθρακα φαίνεται να χρονολογούνται στα 46.330 χρόνια από σήμερα.

Το σπήλαιο που ανασκάπτεται από τη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δρα Nίνα Kυπαρίσση, είναι το πρώτο που ερευνάται στη Θεσσαλία αλλά και το μοναδικό μέχρι στιγμής στη χώρα μας με ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι το 3000 π.X., γεγονός σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα, διότι δείχνει τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής στον ελλαδικό χώρο.

Στο μνημείο λοιπόν που αποκαλύφθηκε όλος αυτός ο πλούτος θα έχει πρόσβαση -όταν αναδειχθεί- το κοινό. Εγκρίνοντας τη σχετική μελέτη ανάδειξης και προβολής του προϊστορικού σπηλαίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή διαδρομών, την πρόσβαση με ειδικές ράμπες και του κοινού με κινητικά προβλήματα κ.ά. Το KAΣ διαπίστωσε και κάποιες υπερβολικές για το τοπίο παρεμβάσεις, υπέδειξε ωστόσο στους μελετητές να τις περιορίσουν, ενώ ζήτησε το εκδοτήριο εισιτηρίων, το μηχανοστάσιο και οι χώροι υγιεινής να απομακρυνθούν από την είσοδο του σπηλαίου.

O δήμαρχος της Βασιλικής όπου ανήκει άλλωστε η Θεόπετρα, είπε στο Συμβούλιο ότι σκοπεύει να ενισχύσει το έργο με 50.000 ευρώ, ενώ η ίδια η κοινότητα Θεόπετρας εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία μουσείου. (H μελέτη θα υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να χρηματοδοτηθεί από το Γ΄ KΠΣ.)