Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Kεφαλονίτης ο Oδυσσέας!

Μανώλης Πιμπλής, εφ. Τα Νέα, 30/9/2005

EPEYNHTEΣ ENTΟΠIΣAN THN ΟMHPIKH IΘAKH ΣTΟ ΛHΞΟYPI THΣ KEΦAΛΟNIAΣ

Ιθάκη είναι η Κεφαλονιά! Αυτό ισχυρίζεται ομάδα ερευνητών που έκανε πολλαπλές έρευνες - συνδυάζοντας τα φιλολογικά τεκμήρια με γεωλογικά δεδομένα και με τη χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και φωτογραφιών από δορυφόρο. H βρετανική ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται μάλιστα ότι η ομηρική Ιθάκη δεν είναι ολόκληρη η σημερινή Κεφαλονιά, αλλά μόνο το δυτικό τμήμα της, η περιοχή της Παλικής - του Ληξουρίου, δηλαδή - που, σύμφωνα με την άποψή της, ήταν χωρισμένη από το υπόλοιπο νησί!

H έρευνα ανακοινώθηκε επίσημα χθες στην Αγγλία. Και ο εμπνευστής της Ρόμπερτ Μπιτλστόουν είπε στα «NEA» ότι είναι πολύ περισσότερο τεκμηριωμένη από παλαιότερες, λόγω ακριβώς του συνδυασμού διαφορετικού τύπου ερευνών. «Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται γεωλογικές έρευνες σε συνδυασμό με τα φιλολογικά τεκμήρια», λέει. Μαζί του συνεργάστηκαν δύο πανεπιστημιακοί: ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ Τζέιμς Ντιγκλ και ο γεωλόγος, καθηγητής Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Τζον Άντερχιλ. Στο βιβλίο τους «Odysseus Unbound: The Search for Homer's Ithaca», το οποίο κυκλοφόρησε χθες από το Cambridge University Press - και θα πωλείται στην Ελλάδα από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης - ο κ. Μπιτλστόουν περιγράφει ότι, κατά τη γνώμη του, υπήρχε θαλάσσιο πέρασμα από τον κόλπο της Αγίας Κυριακής μέχρι τον κόλπο του Λιβαδίου, το οποίο κλείστηκε σταδιακά από μεγάλες κατολισθήσεις των προεκτάσεων του Αίνου, του όρους που δεσπόζει στο νησί.

«Ο Όμηρος ήταν απόλυτα ακριβής στις περιγραφές του, απλώς εμείς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία που αναφέρει. Καταλαβαίνω τον ισχυρισμό ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε τοις μετρητοίς ένα κείμενο κατ' αρχάς ποιητικό, ωστόσο πιστεύω ότι η ομάδα μας ανακάλυψε την ακριβή θέση όχι μόνο του νησιού, αλλά και του παλατιού του Οδυσσέα», υποστηρίζει. Από την εκτενή διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, ο κ. Μπιτλστόουν απομονώνει ένα βιβλίο και μας λέει ότι είναι το μόνο που έχει τον ίδιο με εκείνον ισχυρισμό. Είναι η «Κριτική μελέτη περί ομηρικής Ιθάκης» του Γ. Βολτέρα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Αθήνα το 1903!

Σύμφωνοι με Όμηρο, Στράβωνα

Στις 600 μεγάλου σχήματος σελίδες του βιβλίου υπάρχουν κάθε είδους στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη νέα θεωρία. Ο κ. Μπιτλστόουν αναφέρει ότι είναι η μόνη θεωρία που συμφωνεί με τα ομηρικά κείμενα, καθώς η Ιθάκη, λέει ο Οδυσσέας, είναι το δυτικότερο νησί σε ένα ολόκληρο σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και το Δουλίχιον. Το τελευταίο, εξηγεί, δεν είναι άλλο από τη σημερινή Ιθάκη, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς! Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπιτλστόουν και τους συνεργάτες του, η θεωρία υποστηρίζεται και από τον Στράβωνα, ο οποίος αναφέρει ότι εκεί όπου το νησί στενεύει περισσότερο σχηματίζεται ισθμός που κείται σε τόσο χαμηλό ύψος ώστε συχνά πλημμυρίζει από τη μία θάλασσα έως την άλλη. Και ότι η Πάλη και η Κράνη (που μαζί με τους Πρόννους και τη Σάμη σχημάτιζαν την ομηρική «Τετράπολη») είναι στον κόλπο κοντά στα στενά - πόλεις που θεωρείται ότι βρίσκονταν κοντά στο σημερινό Ληξούρι και το Αργοστόλι, αντίστοιχα.

INFO

Ρόμπερτ Μπιτλστόουν μαζί με τους Τζέιμς Ντιγκλ και Τζον Άντερχιλ, «Odysseus Unbound: The Search for Homer's Ithaca», Εκδόσεις Cambridge University Press, τιμή: 25 λίρες (37,5 ευρώ).