Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Ανασκαφές στο Καστρί: Η πόλη στα σύννεφα

Κώστας Μαρίνος, εφ. Μακεδονία, 17/7/2008

“Παλεύω με τις πέτρες”, λέει η Στέλλα Δρούγου, αρχαιολόγος και καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όταν αναφέρεται στην πιο δύσκολη ίσως ανασκαφή που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια. Κάπου ψηλά στην Πίνδο, στο Καστρί Γρεβενών, με λίγα μέσα και κάτω από συχνά σκληρές καιρικές συνθήκες αποκαλύπτει μια πόλη άγνωστη της “Τυμφαίας χώρας” όπως αποκαλούν οι ειδικοί την περιοχή, στην οποία υπήρχε το συγγενικό προς τους Μακεδόνες βασίλειο των Τυμφαίων.

“Τώρα αποκαλύπτουμε την πετρόκτιστη οχύρωση της πόλης. Μια πολύ εντυπωσιακή κατασκευή”. Η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια στο Καστρί, ένα ύψωμα ανάμερα στο Πολυνέρι και την Αλατόπετρα Γρεβενών που ανήκουν στο δήμο Δ. Ζιάκα.

“Είναι πολύ σημαντική”, τονίζει η κ. Δρούγου, “από αρχαιολογική άποψη, και γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί είχε ξεκινήσει από το μηδέν κυριολεκτικά, χωρίς καμία υποδομή και επιπλέον τα αρχαιολογικά λείψανα έχουν υποστεί φθορές από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής”.

Το κόστος, πολύ υψηλό λόγω της δύσβατης τοποθεσίας, καλύπτει ως τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και αυτές τις μέρες υπήρξε άλλη μια απόδειξη του ενδιαφέροντος που δείχνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για το έργο. Ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης επισκέφθηκε το Καστρί, συνομίλησε με την κ. Δρούγου και δήλωσε ότι θα θέσει υπόψη του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την ανάγκη να χαρακτηρισθεί ο τόπος αρχαιολογικός, και εν τω μεταξύ η νομαρχία θα βοηθήσει στην προστασία με στέγαστρα κτλ., των ευρημάτων, αλλά και στην εξεύρεση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανασκαφή.

“Είναι σημαντική η ανασκαφή και για ένα ακόμη λόγο”, προσθέτει η κ. Δρούγου. “Έχει σημασία για τον τόπο που θα συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μνημείο, σε μια περιοχή που υφίσταται τη δράση των αρχαιοκαπήλων παρ’ όλες τις προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την προστασία της”.

Στο πολύ ενδιαφέρον τομίδιο με τίτλο “Η πόλη στα σύννεφα”, που έγραψε η Στέλλα Δρούγου όπου αφηγείται τα της ανασκαφής, αφού γράφει ότι έχει προταθεί ως όνομα της άγνωστης πόλης το “Αιγίνιο” προσθέτει “η έρευνα στο Καστρί, τόσο στην ακρόπολη όσο και στη κάτω πόλη, αναμένεται να δώσει όχι μόνο τα απαραίτητα στοιχεία της ταυτότητας, αλλά πολλά περισσότερα για μια ‘άγνωστη-γνωστή’ αρχαία χώρα του βόρειου ελληνικού χώρου”.

Νέα ευρήματα στο Καστρί Γρεβενών

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 10/3/2010


Αποψη του δυτικού τμήματος του ναού

Νέα στοιχεία στο παζλ στο οικοδομικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο τέλος του 4ου/αρχές 3ου αι. π.Χ. έρχεται να προσθέσει η φετινή ανασκαφή στο Καστρί Πολυνερίου Γρεβενών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλλα Δρούγου και τη δρα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Χρυσάνθη Καλλίνη τα νέα ευρήματα «έδειξαν ότι ο ναός δεν είχε μόνο πρόναο, αλλά και οπισθόδρομο, ο οποίος όταν καταστράφηκε -ίσως στον 3ο αι. π.Χ.- καλύφθηκε από άλλους μεγαλύτερους χώρους που εκτείνονται έως τη Δυτική Πύλη του περιβόλου της ακρόπολης. Στο εσωτερικό του ναού έγινε σαφές ότι ο χώρος στεγαζόταν με μεγάλα πήλινα κεραμίδια, ενώ το δάπεδο ήταν χωμάτινο. Ιδιαίτερα σημαντική, τέλος, είναι η διαπίστωση ότι ο ναός είναι θεμελιωμένος σε στρώμα μιας νεολιθικής “εγκατάστασης”, στοιχείο, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί ιδιαίτερα και ειδικά».