Όταν οι Kινέζοι... συνάντησαν την Αμερική

Αμαλία Νεγρεπόντη, εφ. Τα Νέα, 9/7/2005

Νέα στοιχεία για τη θεωρία ότι... πρόλαβαν τον Κολόμβο

Έκθεση στη Σιγκαπούρη, με την ονομασία «1421: H χρονιά που η Κίνα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο»

Είναι τελικά αλήθεια ότι Κινέζοι ναυτικοί είχαν ανακαλύψει την Αμερική πριν από τον Κολόμβο; Μία νέα έκθεση που γίνεται στη Σιγκαπούρη παρουσιάζει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι Κινέζοι ναύτες ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την Αμερική. Τη θεωρία αυτή είχε πρωτοδιατυπώσει το 2002 ένας εν αποστρατεία διοικητής υποβρυχίου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ονόματι Γκάβιν Μένζις, στο βιβλίο του: «1421: H χρονιά που η Κίνα ανακάλυψε την Αμερική».

H έκθεση που παρουσιάζεται σε ειδική σκηνή κοντά στην Εσπλανάδα, στη Σιγκαπούρη, ονομάζεται «1421: H χρονιά που η Κίνα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο» και είναι πάνω απ' όλα απότιση φόρου τιμής στις επτά θαλάσσιες εκστρατείες που έκανε ο ναύαρχος Ζενγκ Χι μεταξύ 1405 και 1423.

Μεγάλος θαλασσοπόρος. Όπως αναφέρει η «International Herald Tribune», με στόλο 317 πλοίων και με 28.000 άνδρες, ο Ζενγκ Χι θεωρείται παγκοσμίως πως ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους και εξερευνητές στην Ιστορία, αλλά το πόσο μακριά ταξίδεψε τελικά και μέχρι πού έφτασε παραμένει ένα ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλές διαφωνίες και αναπτύσσεται ζωηρή συζήτηση.

Με την παρουσίαση αντικειμένων και οργάνων που έχουν διασωθεί από ναυάγια πλοίων εκείνης της εποχής, με την προβολή ειδικών βίντεο και interactive εκθεμάτων, η έκθεση «1421» έχει ως πρώτο στόχο της να «ταξιδέψει» τους επισκέπτες στη ζωή του Ζενγκ Χι, θέτοντας παράλληλα και το ιστορικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που πραγματοποίησε τα ταξίδια του. Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα γεγονότων παρουσιάζονται και οι θεωρίες του Μένζις, μαζί με νέα στοιχεία - πρόκειται ως επί το πλείστον για χάρτες εκείνης της εποχής, όπου εικονίζεται η Αμερική! - που μοιάζουν να τις επαληθεύουν.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα «αποδεικτικά» στοιχεία. Σύμφωνα με τον Μένζις, έχουν βρεθεί πρόσφατα και συντρίμμια από σκάφη που πιστεύεται πως ήταν κινέζικα, στη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, τη Νότια Καρολίνα και τον Καναδά. Επίσης, μία νέα αρχαιολογική τοποθεσία στη Νέα Σκωτία που ανακαλύφθηκε από τον Καναδό αρχιτέκτονα Πόλ Κιάσον, δείχνει πως εκεί είχε χτιστεί ένας κινεζικός οικισμός που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα μ.X. Στον οικισμό αυτό έχουν βρεθεί κανάλια, ορυχεία, βουδιστικοί τάφοι, ισλαμικοί τάφοι, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αυτήν την εποχή γίνεται χρονολόγηση του άνθρακα που βρέθηκε σε ένα από τα ορυχεία του οικισμού, ενώ αναμένεται σύντομα να ζητηθεί η άδεια από την καναδική κυβέρνηση να επιτρέψει να γίνει χρονολόγηση και ανάλυση DNA σε κόκαλα που βρέθηκαν στους τάφους.

«Κανένας από τους Ευρωπαίους εξερευνητές δεν ανακάλυψε κάτι πρώτος»

Κουμπλάι Χαν. Σύμφωνα με τις νέες θεωρίες, φαίνεται να είναι ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στην Αμερική

Με κεντρικό άξονα τη θεωρία ότι οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει την Αμερική 70 χρόνια πριν από τον Κολόμβο, το βιβλίο τού εν αποστρατεία διοικητή υποβρυχίου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, Γκάβιν Μένζις, είχε προκαλέσει σάλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 2002. Σε συνέντευξή του ο Μένζις είχε πει πως «Κανένας από τους μεγάλους Ευρωπαίους εξερευνητές δεν ανακάλυψε κάτι πρώτος. Ολόκληρος ο κόσμος είχε χαρτογραφηθεί πριν καν ξεκινήσουν εκείνοι τα ταξίδια τους. Κάποιοι τα είχαν ανακαλύψει όλα πριν από αυτούς».

Μάλιστα, ο εν αποστρατεία διοικητής υποβρυχίου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού τονίζει πως θα εκδώσει αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του με τα νέα στοιχεία που έχει, το 2007. Και τονίζει - σήμερα πια, εν όψει των νέων στοιχείων που έχουν έρθει στο φως - πως όχι μόνον οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την Αμερική, αλλά την είχε ανακαλύψει και πριν από τον Ζενγκ Χι, ο Κουμπλάι Χαν.

Το αληθές αυτής της πρότασης φαίνεται να αποδεικνύουν χάρτες τους οποίους είχε ο στόλος του Κουμπλάι Χαν και προβάλλονται στην έκθεση της Σιγκαπούρης - που θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Πιστά αντίγραφα αυτών των χαρτών, οι οποίοι πρόσφατα βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου από έναν πανεπιστημιακό, δείχνουν καθαρά τη Βόρεια Αμερική.