«Ακούτε Nuntii Latini», δηλαδή Ειδήσεις στα Λατινικά

Εφημερίδα Το Βήμα, 10/4/2013

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα στο φινλανδικό ραδιόφωνο

«Ακούτε Nuntii Latini», δηλαδή Ειδήσεις στα Λατινικά

Διεθνείς ειδήσεις από το φινλανδικό ραδιόφωνο στα ... Λατινικά; Και όμως, κάθε εβδομάδα, πολλοί συντονίζονται για να ακούσουν το πρόγραμμα Nuntii Latini, δηλαδή Ειδήσεις στα Λατινικά.

Κάθε Παρασκευή βράδυ, πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το πρόγραμμα μεταδίδει πέντε ή έξι μικρές ειδήσεις στη λατινική γλώσσα. Εκπέμπει από το δημόσιο ραδιόφωνο της Φιλανδίας (Finnish Broadcasting Company/Radio 1), και η θεματολογία, τις τελευταίες εβδομάδες, περιείχε ειδήσεις για την Κύπρο, αλλά και για την εκλογή του νέου Πάπα.

Ούτε Η Ραδιοφωνία του Βατικανού, που μεταδίδει κάποιες προσευχές την ημέρα στα Λατινικά, δεν προσφέρει δελτίο ειδήσεων στην αρχαία γλώσσα.

Ο Τουόμο Πεκάνεν, συνταξιούχος καθηγητής Λατινικών, που βοήθησε στη δημιουργία των ειδήσεων στα Λατινικά είπε στους New York Times ότι η γλώσσα δεν είναι καθόλου νεκρή, ούτε για εκείνον, ούτε για πάρα πολλούς μορφωμένους Φινλανδούς της γενιάς του, που επηρεάστηκαν βαθιά από τον Εντβιν Λινκόμις, καθηγητή Λατινικών στο πανεπιστήμιο του Ελσκίνκι και πρωθυπουργό στα δύσκολα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Για αυτούς, είπε ο Πεκάνεν, τα Λατινικά ήταν μέρος της φινλανδικής εθνικής ταυτότητας, και μιας καλής μόρφωσης.

Τα Λατινικά γνωρίζουν σήμερα μια αναγέννηση όχι μόνο στα πανεπιστήμια και στις κλασικές σπουδές. Υπάρχουν σύλλογοι και διεθνείς οργανώσεις, άπειρα έντυπα και βιβλία για τη γλώσσα των αρχαίων Ρωμαίων.

Ενθουσιώδεις λατινιστές μπαίνουν καθημερινώς σε websites όπως το Circulus Latinus Interretialis (Λατινικός Κύκλος στο Διαδίκτυο) και το Grex Latine Loquentium (Ποίμνιο των Λατινοφώνων) και διαβάζουν τις ειδήσεις στα λατινικά στην ηλεκτρονική εφημερίδα Ephemeris.

Εκτιμάται πάντως ότι μόλις 3.000 άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, μπορούν να κάνουν μια προφορική συζήτηση στα λατινικά. Μερικές εκατοντάδες λαμβάνουν μέρος σε διεθνή συνέδρια που διοργανώνει κάθε χρόνο η Academia Latinitati Fovendae και η Academia Vivarium Novum.