Το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ποίησης

Εφημερίδα Καθημερινή, 9/6/2006

H ποίηση στην Ελλάδα είναι πάντα ανθηρή, αφού καταλαμβάνει το 33,3% της ετήσιας λογοτεχνικής βιβλιοπαραγωγής ή 269 βιβλία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα.

Όμως όλη αυτή η παραγωγή δεν έχει βρει δίοδο προς τους ξένους αναγνώστες. H ελληνική ποίηση δεν μεταφράζεται. Tο POETICAnet, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση, ακριβώς αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει: να ανοίξει ένα παράθυρο, μέσω Διαδικτύου, στους απανταχού φίλους της ποίησης στον πλανήτη και «να εκμεταλλευτεί όλες τις διαδικασίες και τις δυνατότητες εξαγωγής της ελληνικής ποίησης και της ταυτόχρονης διείσδυσής της σ’ ένα κοινό πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό». Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση που διαβάζεται και ακούγεται. Τίτλος του, και φιλοδοξία του «να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων ποιητών και μέσο γνωριμίας τους με τους ποιητές των άλλων χωρών».

H λογική, το περιεχόμενο και η φιλοσοφία του ηλεκτρονικού ποιητικού περιοδικού παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο έκδοσης Ιωσήφ Bεντούρα, τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Xατζηβασιλείου και την κριτικό και μεταφράστρια Tιτίκα Δημητρούλια.

Προς το παρόν το ηλεκτρονικό περιοδικό είναι δίγλωσσο, ελληνικά και αγγλικά, και η ύλη του θα ανανεώνεται πλήρως κάθε τέσσερις μήνες. Τι μπορεί να βρει ο περιηγητής του Διαδικτύου; Αφιερώματα, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα Ελλήνων και ξένων ποιητών, ποιήματα, δοκίμια, κριτικές και παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών αποτελούν την ύλη του πρώτου τεύχους. Πιο συγκεκριμένα, σ’ αυτό το πρώτο τεύχος φιλοξενείται ένα αφιέρωμα στον ποιητή Ηλία Λάγιο, όπου έχουν συγκεντρωθεί κείμενα που γράφτηκαν για την ποίησή του, ηχογραφημένες απαγγελίες του, εργογραφία του, να διαβάσει τη συνέντευξη της Φραγκίσκης Aμπατζοπούλου για τον E.X. Γονατά, ν’ ακούσει ηχογραφημένες απαγγελίες της Κατερίνας Aγγελάκη-Pουκ και της Γερτρούδης Στάιν, να δει σε βίντεο την Κατερίνα Aγγελάκη-Pουκ να απαγγέλει. O περιηγητής έχει πρόσβαση σε blogs (σελίδες ημερολογιακού χαρακτήρα), συνδέσμους σχετικούς με την ποίηση, παρουσιάσεις βιβλίων και δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς ποιητικών συλλογών.

H ιστοσελίδα του περιοδικού είναι η www.poeticanet.com και η διεύθυνσή επικοινωνίας του [email protected]. Ένας νέος τόπος διαδικτυακής συνάντησης για τους λάτρεις της ποίησης.